20-годишният норвежец Лукас Бротен стана едва вторият представител на своята страна, спечелил първия старт за Световната купа в алпийските ски в австрийския зимен център Зьолден. Предишният такъв случай беше през 2007 година, когато състезанието спечели легендата Аксел Лунд Свиндал.

Бротен записа общо време от 2:14.41 минута и за първи път триумфира в състезание от това ниво. Той разделяше четвъртото място след първия манш, но отвя конкуренцията във втория. Най-сериозният му противник се оказа 23-годишния швейцарец Марко Одермат, който остана само на 5 стотни от първата позиция. Трети финишира изненадващия водач от първия манш Джино Кавизел (Швейцария). Той се качи за първи път в кариерата си на подиума. Джино изостана на 46 секунди от Бротен. Само с 3 стотни по-бавен се оказа един от фаворитите за Световната купа Алекси Пентюро (Франция).

Носителят на малкия кристален глобус в гигантския слалом и шампион в Световната купа Хенрик Кристофершен не можа да се представи на ниво в Зьолден и остана пети с равно време с швейцареца Лоик Меяр  - на 56 стотни зад победителя. Топ 10 допълниха Жан Краньец (Словения), Лейф Кристиан Нестволд-Хауген (Норвегия), Тибо Фавр (Франция) и Лука де Алипрандини (Швейцария).

Джино Кавизел поведе след първия манш в Зьолден

Джино Кавизел поведе след първия манш в Зьолден

Разликите в челото са много малки