Норвегия грабна златото в смесената щафета на на световното първенство по биатлон в шведския зимен център Йостерсунд.

Смесената щафета с България на 16-о място на европейското в Шущьоен

Смесената щафета с България на 16-о място на европейското в Шущьоен

Мария Здравкова и Кристиян Стоянов използваха 13 допълнителни патрона и направиха 1 наказателна обиколка

Марте Олсбу, Тирил Екхоф, Йоханес Тингес Бьо и Ветле Кристиансен изминаха трасето от 27 километра за 1:17.41.4 и завоюваха четвърта световната титла в за своята страна в тази дисциплина. Норвежците, които са сребърни медалисти от ПьонгЧанг 2018, използваха общо седем допълнителни патрона и не допуснаха да правят наказателна обиколка.

Силният тим на Германия в състав Ванеса Хинц, Денизе Херман, Арнд Пайфер и Бенедикт Дол остана  на 13.1 секунди след победителите с 9 допълнителни патрона и също без наказателна обиколка.

Двукратната олимпийска шампионка Лаура Далмайер пропусна състезанието заради вирусно заболяване и беше заменена от Денизе Херман.

Бронзовото отличие е за Италия в състав Лиза Витоци, Доротея Вирер, Лукас Хофер и Доминик Виндиш. "Скуадра адзура" финишираха на 1:09.6 минута след Норвегия с 14 допълнителни патрона. Следват Русия, Швеция и Чехия.

Олимпийският шампион от Пьончан 2018 Франция, с голямата звезда Мартен Фуркад в състава си, завърши на осмо място с изоставане от 2:41.2 минути, с 15 допълнителни патрона.

България остана на 21-о място от 26 отбора. Даниела Кадева, Емилия Йорданова, Красимир Анев и Владимир Илиев бяха затворени след втората стрелба на Красимир Анев. Владимир Илиев така и не стартира на последния пост.

Кадева и Йорданова завъртяха по една наказателна обиколка.

Световното първенство по биатлон продължава днес със спринта на 7.5 км при жените.