Микаела Шифрин спечели победа №63 в Световната купа в алпийските ски. Американката, която е основният фаворит за Големия кристален глобус финишира първа в гигантския слалом, проведен в Лиенц, Австрия. Тя вече е еднолична лидерка по победи при дамите алпийки.

Микаела Шифрин поведе след първия манш на Гигантския слалом в Лиенц

Микаела Шифрин поведе след първия манш на Гигантския слалом в Лиенц

Марта Басино е втора, Федерика Бриньоне - трета

Шифрин не беше печелила на тази писта в дисциплината и започна втория манш консервативно. В три-четвърт от трасето тя губеше от преднината си. Микаел натисна преди четвъртата контрола, когато авансът ѝ изведнъж нарасна с повече от секунда. Общото ѝ време е 2:07.31 минута, като тя беше най-бърза и в двата манша.

Италианката Марта Басино съхрани втората си позиция от първото спускане. Тя кара стабилно и изостана от победителката с 1.36 секунда.

Австрийката Катарина Линсбергер зарадва домакините с третата си позиция. Тя беше седма преди втория манш, но беше много точна и остана на 1.82 секунда зад Шифрин.

На следващите места се наредиха: 4. Федерика Бриньоне (Италия), 5. Петра Влъхова (Словакия), 6. Мина Фюрст Холтман (Норвегия), 7. Клара Дирес (Франция), 8. Теса Уорли (Франция).

Шифрин нямаше победа в гигантския слалом през този сезон. Успехът и е под №11 в Австрия. Преднината ѝ в Генералното класиране става все по-голяма. Втора там е Бриньоне, а трета словачката Петра Влъхова.

Само в гигантския слалом начело е Бриньоне с 275 точки, а Шифрин е след нея с 254 точки.

Генрално класиране за дамската Световна купа:

1. Микаела Шифрин САЩ 646
2. Федерика Бриньоне Италия 431
3. Петра Влъхова Словакия 333
4. Виктория Ребенсбург Германия 329
5. Марта Басино Италия 269
6. Мина Фюрст Холтман Норвегия 239
7. Уенди Холденер Швейцария 237
8. София Годжа Италия 225