Олимпийската шампионка Микаелa Шифрин имаше нужда от френетично второ спускане, за да постигне победа №41 в старт от световната купа. Тя спечели нощния слалом в австрийския курорт Флахау.

Микаела Шифрин над всички в Словения

Микаела Шифрин над всички в Словения

Американката участва в надпреварата, въпреки че беше със стомашен вирус

За първи път от началото на сезона Шифрин не водеше след първия манш. Тя загуби ритъм и изоставаше с 37 стотни зад лидерката Бернардете Шилд от Австрия.

Второто трасе беше наредено от треньора на американката Майк Дей и тя се възползва отлично от предоставеното ѝ предимство. Спускането ѝ беше в характерния ѝ стил и Микаела изпревари своята съперничка с общо 94 стотни. Трета се класира шведката Фрида Хансдотир на 1.43 секунда.

"Най-голямата промяна беше в моята умствена настройка" - каза Микаелa след победата. "Гледах първото спускане на Бернардете и си помислих, колко е чисто. Нямах какво да губя. Трябва да признач, че Бернардете на направи наистина хубаво шоу. Мога да си представя, колко е била нервна във втория манш. Това е толкова трудно пред родна публика".

Шифрин спечели победа №41, с което изравни рекорда на Ане-Мари Прьол от 41 победи преди да навърши 23 години. Тя постигна още един рекорд - пет поредни победи от началото на годината на дама в алпийските ски.

Победата е под №200 на скиорка от САЩ. Само Австрия с 372 победи и Швейцария с 301 победи имат повече.

В общото класиране за световната купа Шифрин им 1381 точки. Преди 4 години с това постижение можеше да се спечели Големия кристален глобус. Тогава Анна Фенингер завърши първа сезона с 1371 точки.

Шифрин ще пропусне състезанията през уикенда в Бад Клейнкирхем, които са в скоростните дисциплини.

Снимка 333175

Източник: GettyImages