Германската легенда по ски северна комбинация Ерик Френцел се сбогува със спорта, след като завърши на 40-о място в последното състезание от Световната купа за сезона в Лахти (Финландия).

Той проля първите си сълзи след ски скока, след което беше полят с душ от шампанско след ски бягането. Германецът остана на 5:31.2 минути след победителя Ярл Магнус Рийбер (Норвегия). Но 34-годишният най-успешен германски състезател в северната комбинация в историята с общо пет Световната купа и три златни олимпийски медала, все пак искаше да празнува.

Ерик Френцел дублира златото си от Сочи в северната комбинация

Ерик Френцел дублира златото си от Сочи в северната комбинация

Германецът проведе блестящо тактическо бягане

"Изключително емоционално е. Щастлив съм, че мога да го изживея и да имам такава чест да бъда посрещнат от всички спортисти с почетен караул. Страхотно е, феноменално", каза видимо трогнатият Френцел.

Рийбер, който е малко след Френцел (83) в списъка с най-много победи след 79-ия си успех в Световната купа, също отдаде почит на германеца.

"За мен той винаги е бил моят герой. Когато бях малък, гледах от него", каза Рийбер.

Треньорът на германския национален отбор Херман Вайнбух също се оттегля от спорта на 63 години, а Френцел е сочен като негов фаворит да поеме поста.

"Първо ще си почина. Последното състезание беше тежко и коленете ми са омекнали", пошегува се Френцел.