Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че ако казусът с втория кабинков лифт в Банско е бил в неговия ресор, то вече е щял да бъде решен. Министърът говори за ползите от това курортът да приема големи състезания в алпийските ски.

"За съжаление, казусът с втория лифт в Банско не е в моето ведомство. Защото ако беше, досега да сме го решили", сподели Красен Кралев в предаването "Плюс - минус" на "Нова телевизия". То изтъкна, че "връзката между зимните спортове и зимния туризъм е изключително пряка". "Туристите ходят там, където ходят легендарните спортисти, където ходят звездите".

"Това, че организираме състезания от толкова висок ранг в България, нека не изглежда като разхищение на средства, а като много сериозна инвестиция в имиджа на България. Неизмерими са ползите. И инвеститори, и туристи ще идват в държава, която излъчва позитивни послания и позитивни новини. Най-силните послания идват през спорта", посочи той.

Кралев говори и за идеята на България да се кандидатира за домакин на зимни младежки олимпийски игри. Намерението е страната да поиска да организира събитието през 2024 година в София, като част от състезанията да се проведат на Витоша.

Министърът каза, че се получава омагьосан кръг, защото нито настоящите съоръжения могат да се подменят, нито могат да се изградят нови. По думите му се търси решение чрез промяна на законите.

"Мисля, че тук проблемът е само правен. Изчисти ли се законодателно, не виждам кой би имал нещо против София да стане едно перфектно място за туризъм и спорт. Всички софиянци са зад този проект. Всички знаят какво значи това да имаш такива съоръжения в центъра на столицата си и какво значи за икономиката на града това нещо".

Кралев определи като "много сериозен" проекта за Витоша. "Това ще е изключително важно за икономиката на България и на София. Ако успеем да осъществим проекта за домакинство на младежките зимни олимпийски игри, това ще е уникално за София и за България. Мога да ви гарантирам, че след това приходите на икономиката на града ще са в пъти по-големи".