Олимпийският шампион от Пекин Йоханес Тингес Бьо (Норвегия) спечели спринта на 10 км при мъжете от Световната купа по биатлон във финландския зимен център Контиолахти.

29-годишният норвежец, който ликува със световната титла в спринта в Контиолахти през 2015 година, записа първата си победа за сезона с време 23:09.0 минути и една наказателна обиколка след като сгреши веднъж при втората стрелба.

Сънародникът му Стурла Холм Лагрейд остана на второ място с изоставане от 10.5 секунди, след като не направи нито една грешка. Третата позиция зае германецът Роман Реес на 28.8 секунди, без грешка при стрелбата.

От българите най-напред се класира Благой Тодев, който зае 54-о място. Тодев порази всички мишени при двете си стрелби и завърши с изоставане от 2:18.05 минути.

Владимир Илиев направи четири грешки и се нареди 75-и, на 2:54.0 минути от победителя. Антон Синапов зае 81-а позиция, на 3:08.3 минути от лидера и три допълнителни обиколки. 19-годишният Константин Василев завърши 96-и с три грешки при стрелбата и изоставане от 4:56.0 минути.

Въпреки че триумфира за трети пореден път в спринта в Контиолахти Йоханес Тингес Бьо не бе доволен от допусната грешка. "Победата е най-важна, но човек винаги гони чистата стрелба в спринта, особено предвид предстоящото преследване. Малко е дразнещо. Доволен съм, че завърших първи в едно много оспорвано състезание", коментира норвежецът.

В шестицата влязоха още шведът Себастиан Самуелсон, който се нареди четвърти на 36.2 секунди и една грешка, Емилиен Жаклен (Франция) - пети, на 35.5 секунди и една грешка и норвежецът Филип Фелд Андерсен (на 49.7 секунди и 1 грешка).

Световният шампион в спринта от тази година на първенството в Поклюка Мартин Понсилуома (Швеция), който спечели индивидуалната надпревара на 20 км в Контиолахти, остана на 13-о място с две наказателни обиколки и изоставане от 1:14.6 минути.

Йоханес Тингес Бьо, за когото това бе 56-и успех в стартовете от Световната купа, поведе в класирането със 119 точки, пред Понсилуома със 118 и Лагрейд с 115 точки.

По-късно днес предстои и спринта на 7,5 км при жените в Контиолахти.

Алберт Попов е на мнение, че може да бъде сред десетте най-добри слаломисти в света

Алберт Попов е на мнение, че може да бъде сред десетте най-добри слаломисти в света

Още през този сезон