Световната купа по биатлон чука на вратата. През уикенда в Контиолахти ще бъде даден старт на поредния сезон, в който ще стискаме палци за солидно родно представяне. Тази кампания обаче се очертава да е доста по-различна от традиционните. Както заради коронавируса, който стесни и промени календара, така и заради промените в националния ни отбор. Една от водещите фигури - Красимир Анев, вече не е част от тима, след като обяви своето отказване. Начело на двете гарнитури пък бяха назначени руски специалисти - Александър Касперович и Виталий Норицин. От тях се очаква да направят така, че Владимир Илиев да разгърне потенциала си и да се утвърди в Топ 20 в генералното класиране. По тези теми и за предстоящия нов сезон "Тема Спорт" говори с олимпийската шампионка от Нагано 1998 и президент на родната федерация Екатерина Дафовска.

Г-жо Дафовска, какви са очакванията ви за новия сезон?

- Не искам да притискам момчетата и момичетата с някакви големи очаквания. Нека първо да видим къде се намираме, след като стартира сезонът. Подготовката бе много по-различна този сезон и главната ни цел е да са в най-добра форма през следващата година. Нека не бързаме да притискаме спортистите и треньорите с очаквания за резултати.

Успяхте ли да изпълните целите в подготвителния процес през лятото, предвид тежката обстановка покрай пандемията?

- Да, абсолютно. Цялата програма се проведе на ниво и всички лагери, всичко, което бе поискано от треньорите, бе изпълнено. Закупихме нова екипировка и каквото бе поставено като цел, бе реализирано. Всяка година купуваме нови ски, няма нужда от някакво привикване към нея. На нас пандемията не ни се отрази защото съвпадна с почивката между сезоните. Цялата подготовка премина на високо ниво.

Какви са впечатленията ви от руските специалисти?

- Видях всички новости, които цял свят използва и тренира. Това, което сме виждали да правят чуждите спортисти, когато идват на Белмекен, сега го видях да се случва и при нас. Те прилагат тяхна система, надявам се да донесе резултати и при нас. Треньорите са на ниво световни шампиони, защото знаете, че Логинов се готви именно при Касперович. Обръща се индивидуално внимание на всеки един - в стрелбата и в бягането. Опитаха се и в женския отбор, защото там е по-различно. Подходът с различни натоварвания спрямо възможностите на всяка една, трябва да даде резултат.

Смятате ли, че нашите биатлонисти свикнаха с тази промяна и са доволни?

- Да, абсолютно. Много са мотивирани, защото имат изключителен респект към тези треньори. Най-важното е, че наистина искат да тренират и всички са доволни.

А какво мислят самите треньори?

- И те са доволни. Всичко, което са поискали, им е осигурено. Единствено Владо не могат да го удържат защото тренира повече от всички останали. Засега никой не е успял и те не могат (смее се). Такъв му е характерът, няма как.

След като Краси Анев се оттегли, всички погледи ще се насочат към Владо Илиев. Ще успее ли той да се справи с това напрежение?

- Предполагам, че ще се справи. При липсата на Краси имат шанс младите момчета в отбора, които включихме. Благой Тодев показва много добри резултати, Владимир Оряшков също. Те ще се борят за четвъртото място в щафетата. Треньорите виждат и в Тодев много добро попълнение след 1-2 години.

Това ли ще е сезонът, в който да видим Илиев трайно в Топ 30 и дори сред първите 20 за Световната купа?

- Наистина след като спечелиш медал от световно първенство, идва и една по-голяма отговорност. Той вече знае, че може и е на нивото на най-добрите. Пожелавам му на олимпиадата да направи върховото си класиране.

На практика този сезон ще бъде като подготовка за Игрите в Пекин, така ли е?

- Да, точно така. Говорихме и с треньорите, че този сезон целта е да се спечелят максимален брой квоти и следващата година вече да се гонят и резултатите. Това означава влизане сред първите 20 в крайното отборно класиране. Това ще ни донесе 4 квоти. Ако сме 21-ви или 22-ри това са две квоти. Целта е в края на сезона да сме сред най-добрите 20. Миналата година бяхме 15-и, така че имаме резерв.

При дамите е малко по-сложно, но не е невъзможно. Деси Стоянова, благодарение упоритостта на треньорите, се завръща. Убедиха я, че трябва да помогне и тя ще се включва в щафетите, където се печелят най-много точки за крайното класиране. Вярвам, че ще се справи и следващата година също ще може да помогне. Не е невъзможно да спечелим 4 квоти както при мъжете, така и при жените. Другите отбори също имат проблеми, много момичета се отказват, така че имаме своите шансове.

Никола Генов от Тръст "Синя България" гост в предаването "Топ прогнози"

Никола Генов от Тръст "Синя България" гост в предаването "Топ прогнози"

Лора Николаева прогнозира дербитата в Европа през уикенда