Норвежецът Йоханес Тингнес Бьо спечели четвърта титла от четири старта на Световното първенство по биатлон в германския зимен център Оберхоф.

Водачът в генералното класиране за Световната купа беше най-бърз в индивидуалната дисциплина на 20 километра и така добави ново злато след тези в спринта, в преследването и в смесената щафета.

Българите Владимир Илиев и Антон Синапов завършиха в първите 30, след като финишираха съответно на 28-о и на 29-о място.

Бьо направи две грешки в четирите стрелби, измина трасето за 49:57.5 минути и изпревари с повече от минута всички останали. Състезанието се проведе при топло време и много мека писта.

За Бьо това е първа световна титла в тази дисциплина, седма индивидуална и общо 16-а в кариерата. Ако победи в масовия старт в неделя той ще стане първият биатлонист, спечелил четирите индивидуални дисциплини в едно и също издание на шампионат на планетата.

"Четири златни медала, това са хубави дни за мен в Оберхоф. Бяха идеални условия за мен днес", заяви Бьо, който вече има общо 28 отличия от световни първенства. Само сънародникът му Оле Ейнар Бьорндален има повече отличия - 20 златни, 14 сребърни и 11 бронзови.

Сребърният медал на 1:10.7 минути остана за Стурла Холм Легрейд. Норвежецът пропусна само една от 20-и мишени.

Бронзовото отличие стана притежание на шведа Себастиан Самуелсон, който с един пропуск финишира на 1:11.1 минути от победителя, а само четири десети от секундата го разделиха от второто място.

Любопитното е, че тройката беше същата и в преследването на 12.5 км в Оберхоф.

Олимпийският шампион в дисциплината Кентен Фийон Майе от Франция остана на четвърта позиция с пасив от 1:31.9 минута със само една грешка в последната си стрелба.

Българите Владимир Илиев и Антон Синапов влязоха в първите 30, а общо 104-а стартираха в надпреварата. Илиев се класира на 28-о място, след като пропусна по една мишена в първите си три стрелби и остана на 5:25.9 минути зад Бьо. Синапов стреля без грешка и е 29-и с изоставане от 5:42.6 минути. Така Илиев се класира за масовия старт на 15 км в неделя.

Световното първенство по биатлон в Оберхоф продължава утре с индивидуалната дисциплина на 15 километра при жените.

Йоханес Бьо спечели преследването в Антхолц-Антерселва, Владимир Илиев се нареди на 44-о място

Йоханес Бьо спечели преследването в Антхолц-Антерселва, Владимир Илиев се нареди на 44-о място

Благой Тодев беше затворен с обиколка след четвъртата стрелба