Банско организира най-икономичния старт за Световната купа, на същото ниво като този в Кицбюел. Този уикенд състезанията у нас съвпадат с тези в Меката на Австрия, а според цифрите разликата е огромна. Тазгодишният бюджет на трите старта под Тодорка, които започват в петък, е 4,5 милиона лева, или 2,2 милиона евро. В Кицбюел са 7,5 милиона евро. Или в България се прави същото с 29,3% от парите. А изискванията са еднакви за всички, пише "24 часа".

На всичко отгоре около милион от сумата в Банско не е за организация, а за награден фонд и транспортни разходи на отбори, които трябва да бъдат поети от организаторите. Инфраструктурата на финалната част на Бъндеришка поляна също е около милион. Става въпрос за трибуните за зрители и задължителните палатки за VIP гостите и състезателите.

Бюджетът се осигурява 75% от рекламодателите, които са намерени от федерацията по ски. Тази година държавата отпусна 1,2 милиона лева за организацията.

Цеко Минев: Целият елит в женските ски ще пристигне в Банско

Цеко Минев: Целият елит в женските ски ще пристигне в Банско

"Всички работят много добре по организацията"

В Австрия и Швейцария най-дейни са местните правителства, защото няма как да допуснеш да ти се измъкне рекламата под носа и, да речем, друг курорт да поеме състезанието. Там общините и кантоните дават повече от 1/3 от средствата за организацията. Битката за домакинство е невероятна, защото става въпрос само за 4-5 свободни дати в календара. Останалите са заети от традиционните курорти, които са от началото на световната купа преди повече от половин век. Японците например чакаха 10 години за едно състезание. Всъщност от целия календар единствено България и Андора не са организирали зимна олимпиада от всички домакини. В същото време по организацията работят усилено близо 1000 човека, като подготовката е повече от месец.

В момента се опъват обезопасителните мрежи, които са десетки километри, приключва и заледяването на пистата, за да бъдат покрити всички изисквания на международната федерация. Направени са и няколко изкуствени скока, които да внесат допълнителна интрига при състезателките. Останалите осигуряват транспорта, логистиката, настаняването и всички останали дейности около стартовете. Във Венген този уикенд помагаха над 400 войници, докато в България са в пъти по-малко.

В крайна сметка най-голямата интрига са 300-те точки, които ще бъдат разпределени в българския курорт, които в края на сезона могат да се окажат решителни за генералното класиране, толкова ще са и в Кицбюел. В Кицбюел този сезон празнуват 80-ото състезание в историята. Победителят на "Ханенкам" влиза завинаги в аналите като един от великите в спорта. Защото тази с легендарния козел се смята за най-трудната.

Снимка 408281

Източник: GettyImages

Първият победител на 29 март 1931 година е тапицерът Фердинанд Фишбахер. Той се спуска за рекордните 4 минути, 35 и 1/5 секунди според официалния резултат. С над 16 секунди по-бързо от местния ас Зигфрид Енгъл. Фишбахер е и един от най-добрите скачачи на Австрия. След Втората световна война лежи в затвора, защото убива партизанин в Гърция като жандармерист. Освен с бюджета не може да става сравнение и при билетите. Там не се продават за трите дни. Само ден за ден. Петъкът струва 90 евро във финалната зона и 180 евро на трибуната. За събота, когато е спускането, са 160 и 320 евро, а за слалома в неделя цената е 110 и 220 евро.

В Банско билетът е 90 лева, или под 45 евро за двата дни, а дневният е 40 лева. Деца до 14 г. плащат съответно 2 и 1 лев. А шоуто е гарантирано и за двата курорта. Този уикенд бяха състезанията във Венген, където бюджетът е 8,7 милиона шв. франка. В Аделбоден за два дни се харчат 5,2 милиона евро, което също е несъпоставимо с най-евтината световна купа.

Стартовете от дамската Световна купа в Банско ще се проведат по програма

Стартовете от дамската Световна купа в Банско ще се проведат по програма

Това стана ясно след задължителния снежен контрол