"На върха съм". Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в ранните часове на 15.05 (04.43 българско време).

След 15-часов преход той успя да стъпи на вр. Канчендзьонга - третия по височина връх на планетата (8586м.) или по- скоро няколко метра под него. Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Малко по- късно и фирмата-организатор "Peak Promotion" , потвърдиха , че според телефонно обаждане от базов лагер, всички алпинисти в експедицията общо 23-ма (21- ма чуждестранни и 2-ма местни от Непал, между които и две жени) плюс шерпите, са достигнали върха.

По информация на г-н Пасан от същата фирма ,в момента на публикуването на съобщението, алпинистите слизат към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по- ниско в зоната под 7000м.

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, който се разболя 3 пъти по време на експедицията, но не се отказа да атакува върха.

Вр. Канчендзьонга е 7- мият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.

Първия връх, който успя да достигне алпиниста е вр. Еверест (2014г) и оттогава до сега е добавил в колекцията си върховете Манаслу (2015); Аннапурна ,Макалу (2016); Лхотце и Еверест (2017) и Чо Ойо (2018). Последният се осъществи без употреба на кислород и шерп.

През 2017г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта "Севън съмитс" за изкачване на 7-те континентални върхове на планетата.

След кратка почивка и възстановяване, в средата на месец юни, следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум, Пакистан.

Интересно стечение на обстоятелствата е, че в денят на атаката излезе от печат и новата (пета поред) книга от поредицата "Над 8000 метра" на Атанас Скатов "Лхотце и Еверест на един дъх".