Сръбската суперзвезда в мъжкия тенис Новак Джокович заяви, че решението на "Уимбълдън" да забрани участието на руски и беларуски играчи в тазгодишното издание след инвазията в Украйна е грешка и показва липса на уважение.

Организаторите на третия за годината турнир от Големия шлем взеха решението след нахлуването на Русия през февруари. В резултат на това "Уимбълдън" беше лишен от правото да дава точки за световната ранглиста на АТР и WТА.

"Аз лично, разбира се, без да имам шанс да играя и да защитя моите 4000 точки от Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън", ще ги загубя тази година. Изключително негативно съм засегнат от това", каза Джокович.

"Радвам се, че играчите се събраха и показаха на Големия шлем, че когато стане грешка ще има някои последствия. Мисля, че забраната на "Уимбълдън" беше грешно решение. Изобщо не подкрепям това.

Но в тези моменти това е чувствителна тема и каквото и да решите, ще има много конфликти. Никога, за съжаление, не е имало силна комуникация от страна на домакините от "Уимбълдън". Ето защо мисля, че е погрешен ход", коментира сърбинът.

Международната федерация по тенис, АТР и WТА също забраниха Русия и Беларус да участват в международни отборни състезания, но позволиха на играчите от двете страни да се състезават като неутрални спортисти. Ходът на "Уимбълдън" беше осъден от ръководните органи на тениса като дискриминационен.

"Това е много уникална и странна ситуация, но Големият шлем си е Голям шлем", каза Джокович и добави, че планира да играе на турнира в Лондон.

"Уимбълдън" винаги е бил моята мечта от дете. Не гледам на това през призмата на точки или наградни фондове, но трябва да има някои стандарти и известно взаимно уважение. Това е едно от тези решения, при които винаги ще има някой, който ще страда повече. Това е губеща ситуация", заяви още сърбинът.

Новак Джокович стартира безпроблемно на Ролан Гарос

Новак Джокович стартира безпроблемно на Ролан Гарос

Сърбинът преодоля лесно Йошихито Нишиока с 6:3, 6:1, 6:0