Либерото на дамския национален отбор по волейбол Жана Тодорова попадна във фокуса на вниманието на FIVB. Тодорова имаше отлчини изяви независимо от деветте поредни загуби на българките.

Ето какво сподели българката:

Светослав Гоцев: У дома е напълно реалистично да запишем три победи

Светослав Гоцев: У дома е напълно реалистично да запишем три победи

"Отборът никога не е губил вдъхновението си"

"Дадохме най-доброто от себе си във всеки мач, борихме се, но не беше толкова лесно. Всъщност ние сме много млад отбор, който има много накъде да израства. Участието ни във Волейболната лига на нациите ни дава много важен опит, за да направи отбора ни много по-силен през следващите няколко години. Мога да кажа, че на моменти ни липсваше и малко късмет, за да запишем първа победа. Всички съперници са много силни и ние трябва да даваме дори повече от 100 процента от възможностите си, за да се поздравим с успех. Нашите усилия обаче все още не са възнаградени.

Не мисля много за заплахата за изпадане. Това, от което аз и съотборничките ми се нуждаем най-много, е да трупаме опит в състезание с най-добрите. Съревновавайки се с опоненти от световна класа в този турнир, ние можем да усъвършенстваме нашите умения, а израстването ни ще се превърне в голям актив и ярка перспектива за бъдещето на българския волейбол.

Ние сме мотивиране да да се учим от тези силни отбори, да се учим от грешките си, да научаваме нови неща и имаме голяма надежда, че ще се върнем много по-опитни и по-силни.

Влязох в националния отбор на България преди около 5 години. Да носиш екипа на националния отбор е най-голямата гордост за един спортист. Наистина не знам точните характеристики, които са забелязали, че притежавам, но мисля, че имам някои способности, от които отборът ни може би се нуждае, като бързина, ловкост и умения да играя в защита.

Като либеро понякога трябва да си лидер и да мотивираш останалите в отбора. Трябва да анализираш играчите от другата страна на мрежата, за да предугадиш накъде ще насочат сервиса си или атаката си. Не съм разочарована, че не мога да завършвам атаките, което в крайна сметка се извежда за определящо при спечелването на мачовете. Ако мога да направя страхотна защита или да подам перфектна топка на съотборничките си, това също доказва, че либерото играе много важна роля в крайния успех на отбора.

Попитана дали има хоби извън волейбола, тя споделя, че обича да ходи на театър и на разходки в планината. "Що се отнася до други спортове, обичам тенис на корт и тенис на маса", завършва Тодорова.