Международната волейболна федерация (FIVB) отложи Лигата на нациите за след Олимпиадата в Токио. Комерсиалният летен турнир с участието на на България трябваше да се проведе от средата на май до началото на юли, но ситуацията около разпространението на коронавируса по света не позволява изпълнение на предварителната програма на турнира. От FIVB извършиха подробна консултация с ръководствата на всички национални волейболни федерация и решиха да отложат Лигата на нациите.

Любо Ганев бе избран за председател на Българската федерация по волейбол

Любо Ганев бе избран за председател на Българската федерация по волейбол

Той заменя на поста инж. Данчо Лазаров

"Управителния съвет на FIVB реши да отложи Лигата на нациите през 2020 година до след Олимпийските игри в Токио. Здравето на спортистите, официалните лица и феновете е приоритет. Тази предпазна мярка се приема в изцяло интерес на всички участници", заявиха от световната централа.

С решението за отлагане на Лигата на нациите ще се гарантира, че спортистите ще могат да се съсредоточат върху грижите си за здравето и ще се даде възможност на националните първенства, които в момента са спрени заради пандемията, да могат да приключат сезоните си, когато ситуацията се подобри. От FIVB, разбира се, гледат с оптимизъм към бъдещето и работят в тясно сътрудничество със съответните национални федерации и организатори, за да се намерят подходящите дати за провеждане на Лигата след Олимпиадата.

По отношение на турнирите по плажен волейбол, поради естеството на своя календар на събитията, беше решено, че на този етап FIVB ще продължи да следи всеки конкретен турнир заедно съответните организатори и национални органи и ще решава. Към момента от международната федерация отмени един турнир и отложи друг за април поради огнища на коронавирус.

В заключение от FIVB заявиха, че поддържат постоянен диалог с национални и световни организации, включително МОК и СЗО, за да бъдат в крак с най-новите медицински съвети от експертите.