Давид Давидов, вицепрезидентът на БФ Волейбол и отговорник за детско-юношески волейбол, даде интервю пред официалния сайт на федерацията след класирането на националния ни тим за мъже до 18 години за Европейското първенство. Той обяви и няколко новини относно нови имена в комисията за детско-юношеския волейбол.

- Детско-юношеския волейбол е постоянен в резултатите си и постиженията си в последните години. На какво го отдавате?

- Имаме няколко наистина талантливи поколения, както при момчетата, така и при момичетата. За постигане на резултати освен талант, са необходими и други фактори - професионална работа в клубовете на ниво подрастващи, компетентни треньорски щабове и добри условия за подготовка.

Ще ми се да вярвам, че тези момчета и момичета ще могат да надградят досегашните си успехи и резултати. Надяваме се не след дълго да видим част от тях в представителните ни отбори.

- Станахме втори в света, току-що спечелихме директна квота за Европейското първенство за мъже до 18 години. Но не трябва да седим на стари лаври. Какво още очаквате да се подобри?

- Международната програма при подрастващите е изключително натоварена и отборите ни нямат много време да се радват на постиженията си - много бързо на хоризонта се появяват нови предизвикателства. Основната работа, свързана с развитие на състезателите се извършва в клубовете и от нея неизбежно зависи и качеството на националните селекции. Натам, като федерация искаме да насочим повече усилия.

- Възнамерява ли федерацията да покани подготвени хора, които да участват в развитието на детско-юношеския волейбол?

- Ще увеличим капацитета на Комисията по детско-юношески волейбол с доказани волейболни специалисти. Благодарение на партньори, които ни подпомагат целево за структура, в рамките на Комисия по ДЮВ, ние можем да си позволим ангажирането на експерти с конкретни цели и задачи - подпомагане и работа с клубовете, работещи с деца. Нашият избор на този етап за такива специалисти се спря на Николай Иванов и Драган Иванов. И двамата нямат нужда от дълго представяне, тяхната волейболна история е добре позната. Радваме се, че намерихме допирни точки и приеха това предизвикателство. На следващ етап ще споделим и конкретика около техните ангажименти в този проект.

- Достатъчно добри ли са връзките между федерацията и клубовете?

- Считам, че имаме огромен потенциал за подобрение в тази област. С помощта на хора като Николай и Драго, Комисията по ДЮВ може да развие потенциал и федерацията да бъде разглеждана като надежден партньор в тази крайно неблагодарна мисия - развитие на спорт в България. Трябва да правим всичко възможно работещите клубове да получават ресурсно подпомагане - както със спортни пособия и оборудване, така и с възможности за повишаване на квалификацията на техните треньори. Федерацията също така трябва да бъде активен мост за комуникация между клубовете и институциите - общински и държавни.

- Какво мислите за спортната база на различните клубове из България? Може ли да й се помогне?

- Надяваме се на променена държавна политика в тази насока и повече фокус върху спортната инфраструктура за работа с подрастващи. Ние като федерация сме готови на диалог с институциите, с цел идентифициране на волейболни центрове, имащи конкретни нужди от подобрение на наличната инфраструктура. Нашият опит показва ясно, че условията за провеждане на тренировъчна и състезателна дейност са от изключително важно значение за интереса към спорта и броя деца, които се ориентират към него.

- България спечели домакинството за европейското първенство за мъже до 18 години. Какво ще донесе това на страната ни и какво трябва да направим дотогава?

- Нашата федерация е изключително добре подготвена за домакинства от такъв тип. През последните години сме били домакини на европейско и световно първенство, голям брой квалификации, балкански шампионати. Неизменно сме получавали високи оценки за създадената организация. Наборът, участник в това първенство ще има първо събиране през настоящата година, а преди нашето домакинство ще участва и на европейско първенство през 2023г. Първостепенна задача е избор на треньор на тази селекция - квалифициран специалист с качествен щаб и познание на спецификата на работа със състезатели на такава възраст.

- Президентът на федерацията Любомир Ганев сподели, че детско-юношеския волейбол е приоритет за управителния съвет. Къде и с какво можете да помогнете?

- Нашата задача с първостепенна важност, е да увеличим финансирането по това направление. Това може да стане както по линия на проекти с държавата, така и с повече постъпления от частни партньори. Работим усилено в тази насока. Тези средства ще ни дадат възможност да осигурим нужните условия за подготовка на отборите, квалифициран щаб, качествени контроли. Не на последно място, да насочим и повече средства към клубовете. За постигането на тази цел са нужни усилията и приноса на всеки един член на УС.

Марица нареди четвърта загуба в Шампионска лига

Марица нареди четвърта загуба в Шампионска лига

Жалко