Дамският шампион на България по волейбол Марица може да играе и в турското първенство. Евентуалното им участие в шампионата на Южната ни съседка обаче ще бъде паралелно с това в българската национална лига.

"Това си е определено слух, тъй като не е официална информация. Да, има такъв интерес, има такива разговори - не го крия. Ние имаме нужда от по-високо ниво на българското първенство. Не само да играят девойките. Това не е критерий", коментира пред bTV наставникът на Марица Иван Петков.

"Турските колеги породиха този интерес, тази идея. Не, че те не са критерий. Те не са хората, които ще дават тази посока. Това се засили от това, че тази практика я има и в някои други държави", допълни той.

В последните 6 години отборът на Марица е без поражение в България. За последно пловдивчанки загубиха в българското първенство през ноември 2015 година. И се намират в серия от 97 срещи без поражение. Високите цели в Шампионската лига, където тимът ще участва за четвърта поредна година поражда идеята за турското първенство.

Въпреки, че по-голямата част от турските тимове са локализирани в Истанбул, на Марица ще се наложи да пътува близо 1000 километра за среща в Анкара. Препятствията пред осъществяването на тази идея са огромни, признават от клуба.

"При всички случаи бюджетът трябва да бъде много по-различен и отборът трябва да бъде конкурентен поне на шестицата в Турция", заяви Петков.

"Чисто физически и като пътуване нещата ще се усложнят, като сложим европейските турнири, но идеята е, когато имаш един състав, който да бъде поразширен и да разполагаш с вариации, да имаш възможност да си адекватно подготвен за всеки един двубой".

Мартин Стоев: Националният отбор за мъже е витрината на българския волейбол

Мартин Стоев: Националният отбор за мъже е витрината на българския волейбол

"Но има една-единствена проста истина"