Българският национал Цветан Соколов, играч на италианския Диатек Трентино (Тренто), стана най-добър реализатор на световното клубно първенство в Бетим (Бразилия).  Той бе избран и в идеалната седморка на шампионата като диагонал на отбора.

Соколов наниза общо 108 точки (7 аса, 89 атаки, 12 блокади) в мачовете от първенството и така откъсна с цели 32 точки най-близкия си преследвач Уолъс де Соуза от шампиона Сада Крузейро (Бело Оризонте, Бразилия).

Последният обаче бе обявен за Най-полезен играч (MVP) на шампионата.  Освен българина като диагонал, в идеалната седморка на Световното първенство влязоха още Уилям Аржона от Сада Крузейро като разпределител, Йоандри Леал от Сада Крузейро и Лукаш Дивиш от руския Локомотив (Новосибирск) като посрещачи, Емануеле Бирарели и Матео Бургщалер от Трентино като центрове и Сержио Ногейра от Сада Крузейро като либеро.

Освен за най-добър разпределител, Цецо Соколов влезе в челните десетки на още три индивидуални класации.  Той стана четвърти за най-добър блокировач с 0.60 точкови блокади средно на гейм.  Тук победител е неговият съотборник Бирарели с 0.70.

Българският диагонал е шести за най-добър нападател с 53.94% успеваемост в атака.  Водач на тази класация е Хосе Сантос от УПЦН (Сан Хуан, Аржентина) с 68.35%.  За най-добър изпълнител на сервис Цецо е седми с 0.35 аса средно на гейм.  Първи е Уолъс де Соуза с 0.59, пише bgvolleyball.com.