Снежният волейбол може да стане олимпийски спорт. Това е задача на Европейската волейболна конфедерация - ЦЕВ и международната федерация по волейбол - ФИВБ.

Христина Русева №1 сред блокировачките в Турция

Христина Русева №1 сред блокировачките в Турция

Капитанката на националния отбор изпреварва светвоната шампионка Милена Рашич

През тази година в Австрия се проведе първото европейско първенство по волейбол на сняг. Победата спечели руската двойка Руслан Даянов и Тарас Мискин. Волейболът на сняг беше представен демонстративно на Зимните олимпийски игри през 2018 в ПьонгЧанг. От 2016 година е първата верига от три поредни състезания в тази разновидност на волейбола. През същата година Русия първа го призна за официален спорт.

Снимка 397363

Източник: Фейсбук

"Това е една от съвместните ни задачи с Международната федерация по волейбол (FIVB) - да станем олимпийски спорт. Искаме да вървим стъпка по стъпка. Нашата основна задача е да играем волейбол 365 дни в годината - в залата, на пясъка. Сега се надяваме, че много хора по света ще играят волейбол и сняг, заяви координаторът за снежния волейбол към ЦЕВ Денис Пасиг.

От настоящия сезон е одобрен нов формат за състезания по снежен волейбол, според който трима играчи се състезават за един отбор на полето.

"Ние не искаме волейбол в снега да бъде копие на плажа, така че ние се опитваме формат 3Х3 с една смяна. Този сезон ще пробен, ние се надяваме, че новите правила ще се приемат. Решението беше взето за да има някаква собствена обособеност", каза Пасинг.