Националът на Северна Македония и 5-кратен шампион на България с Марек Юнион Ивкони (Дупница) и Хебър (Пазарджик) Гьорги Гьоргиев и съотборниците му от волейболния отбор на Хатай са се разминали за 1 час с голямата трагедия и унищожителните земетресения от 7,8 по скалата на Рихтер в южната ни съседка Турция.

"Слава Богу, имахме мач от първенството на Турция и то като гост срещу Токат. Пътувахме близо 10 часа след двубоя и точно един час преди да стигнем Хатай започна опустошителното земетресение. На практика това спаси животите на целия отбор!", заяви Гьорги Гьоргиев пред колегите от Sportal.bg.

"В автобуса усетихме, че има трус, но там се усещаше леко. Като пристигнахме в Хатай бяхме изумени от размерите и опустошенията. Нови и стари сгради бяха сринати със земята. Болници също бяха разрушени. Опитахме се да помогнем веднага, на който можем и с каквото можем, но на практика не може да направим нищо кой знае какво... На практика половината град Хатай е разрушен напълно, а другата половина е толкова разрушена, че не може да се живее там. Един от треньорите на отбора ни загуби жена си и трите си деца в руините на града. Мениджърът ни също загуби част от семейството си. Всеки от нас загуби приятели и близки там. Ужасно е!", добави бившият разпределите на Марек и Хебър.

"Спортният комплекс, в който тренираме и играем двубоите също не е в състояние да се използва за нищо. Не знам колко време ще трябва на цяла Турция, а и Сирия да се възстанови от случилото се...", добави Гьоргиев, който през миналия сезон изигра отлични двубои с Хебър в Шампионската лига, а през този сезон игра за френския Камбре и турския Хатай.

"Малко по-късно се опитах да се прибера в Северна Македония. Пътуването беше бавно и мъчително след 15 часа стигнах до Истанбул, след което взех самолет до родината ми. След 48 часа пристигнах и сега съм в родния ми Струмица, но продължавам да следя какво се случва в Турция и Сирия. Веднага, след като се прибрах се опитах да съберем помощ и да я изпратим веднага до Турция и Сирия. Благодаря на България, че максимално бързо се отзова и също предостави помощ на засегнатите региони. Призовавам и сега, който може да помогне с каквото и да е в България, и Северна Македония, и от където и да е - да помогне. Ще трябват години на засегнатите райони, за да се възстановят. Това земетресение е било с уникална сила и е продължило на минута и половина.

Сега спортът в Турция е спрян и никой не мисли за това. Не знам въобще може ли да продължат някакви първенства. Дали въобще това е възможно. Едва ли на някой сега в Турция му е до това... Говори се, че е възможно шампионатът да продължи с двубои, които се играят само в Истанбул и Анкара, но на кой от засегнатите състезатели ще му се играе въобще... Всеки ден се чувам с моите съотборници, които са от Хатай и региона. Предложих, на всеки един от тях, когато могат и искат да дойдат при мен в Северна Македония", допълни Гьорги Гьоргиев, който прекарва 6 години от кариерата си в България от 2016 до 2021 като състезател на Марек и през миналия сезон, като волейболист на Хебър.