Пламен Константинов беше на кратко посещение в София. Селекционерът на националния волейболен отбор даде интересно интервю пред сайта bgvolleyball.com, което предлагаме на вашето внимание:

Николай Пенчев спечели дуела срещу брат си Розалин на световното в Полша

Николай Пенчев спечели дуела срещу брат си Розалин на световното в Полша

Скра (Белхатув) победи Персонал (Боливар) с 3-1 гейма и се класира на 1/2 финал

Защо толкова за кратко в България?

- Само един ден успях да отделя, защото с Локомотив имаме мачове в Шампионската лига, трябва да водим подготовка и да тренираме.

Какво наложи тази бърза визита?

- Обсъждането с ръководството на БФВ на групите, подредбата за Световното първенство 2018 година. Неща, свързани с програмата за подготовката на националите. Трябва да договаряме контроли, с кои отбори ще играем, уточнения по програмата, къде ще се води подготовката и т.н

Ясна ли е визията за предстоящата подготовка и какви контроли предвиждате?

- Да. Но за момента все още обсъждаме. Хубаво и било да изиграем поне пет-шест контроли преди Световното първенство. Колкото повече мачове по-добре. Но същевременно искам да имаме и класни съперници. В плановете ми са да поканим Бразилия, защото бразилците са в групата в Русе и може и на тях да е удобно като вариант, примерно последния уикенд преди старта на Световното. Като цяло трябваше да изчакаме жребия за да видим с кои отбори сме, с кои се кръстосваме, с кои можем и с кои  да не играем. Имам предложение от Холандия за контроли. Също така трябва да обсъдим вариант за контроли с Китай преди Световната лига. А те имат желание и преди Световното първенство отново да играят с нас.

Повечето специалисти определиха нашата група като "добра", но ти беше доста умерен за жребия?

- Нормално, предстои световно първенство. Като погледнем, в  групата на Русия са три топ отбора - Русия, САЩ и Сърбия. Така че имаше и по-лош вариант. Ако сравним нашата група с италианската, там топ отбор е само Аржентина. При цялото ми уважение този отбор не е нито Полша, дори Иран в последните години играе по-убедително отколкото Аржентина.  Особеното в нашата група според мен е, че има поне пет отбора, които могат да играят добър волейбол. Докато в другите групи, повече са изявени два три отбора и след това има разлика. При нас, с изключение на Пуерто Рико, които все пак са американска школа, няма да кажем неволейболна нация. Всичките пет отбора са с традиции, с история и постижения.

Куба ли е най-непредвидимият отбор?

- Това е най-неясният за мен отбор. С какъв състав ще се яви, какво могат да направят. Кубинците са тим, който един ден може да победи някой от топ отборите, а на другия ден да загуби от последния отбор. При всички положения Куба си е Куба. При толкова хора, които избягаха, тази страна продължава да ражда волейболисти и да изгражда добри състезатели. Най-малкото заслужават уважения за това и не можеш да ги сложиш като аусайдер.

До колко е неизвестен Пуерто Рико?

- За последно с тях играхме на Световната купа 2007. И мога да кажа, че тогава бяха сериозен отбор. Имаха състезатели, които играеха в чужбина и в европейските първенства включително . Но може би тогава бяха по-добър отбор, от колкото сега, времето минава. Затова трябва внимателно да се следи всичко и да се разузнае съперника.

В едно твое изказване каза, че по-добре да играем срещу Полша, отколкото срещу някой друг, защото винаги излизаме на "кръв срещу тях". Сега са в нашата група. Те ли са основният ни съперник?

- Така е, винаги играем на кръв срещу Полша. Леки мачове срещу тях няма. Но сега Полша няма да прави повече експерименти след европейското. Според мен ще заложи на сигурно и ще викне всички най-опитни играчи. И ще бъдат с различен състав спрямо миналата година. Което означава, че предстои тежък сблъсък с тях.