Волейболната звезда Офелия Малинов говори ексклузивно за предаването "Код Спорт" по RING. Тя има български корени, но трупа слава с екипа на Италия. В нейната визитка блести европейска титла с "адзурите" от 2021 г. и награда за най-добър разпределител на световното първенство през 2018 г. Предлагаме акценти от интервюто с една от лидерките на "скуадрата":

Майка ти Камелия Арсенова играеше на високо ниво и все още се състезава като разпределител, а баща ти Атанас Малинов беше пословично строг и педантичен в изискванията си треньор. Как те моделираха за големия волейбол? Те ли ти избраха поста, например?

- Когато започнах с тати, от малка съм играла навсякъде, както мама е била разпределителка, нападателка. Започнах като нападател и даже много ми харесваше. Но когато станах малко по-голяма, тати дойде при мен и ми каза, че като нападател нищо няма да стана. Много ми беше тъжно. Как така, защо казва така? Когато бях най-малка, бях най-добрата на моя пост! Но тати казваше, че като говорим за голям волейбол, щях да бъда само една от всичките. Според него трябваше да стана разпределител. В началото бях много ядосана, защото трябваше да си сменя поста и от тази, която прави точките, трябваше да дам на другите да ги реализират. Беше много трудно, но накрая имаше "Браво".

Била си капитанка на девическите формации на Италия, сега си вече и европейски шампион с "адзурите". Кога във времето започнаха да забравят на Ботуша, че си българка?

- Не мисля, че въобще са забравили, че съм българка. Винаги го споменават. Страшно много се радвам и се гордея, че може една част от България да бъде и в Италия.

Какво е да се изправиш срещу родината си? Имаше ли някакви по-различни емоции тук, в София, например?

- Разбира се, страшно много бях емоционална. Наистина за първи път съм тук, в България, за да играя. Можеше да ме видят на живо всички мои роднини. Страшно се радвам и съм развълнувана.

Треньор на България е Лоренцо Мичели - какво е мнението ти за него? Може ли той да вдигне нивото на националния ни отбор и отново да станем най-малкото европейска сила?

- Не го познавам като треньор. Мисля, че треньорът трябва да бъде силен, но най-важен е колективът с всички състезателки. Да им даде пример за начина на игра и да бъдат едно цяло с целия отбор. После става голямата сила на един отбор.

На световното през 2018 г. получи приза за най-добър разпределител. Как ти повлия тази награда във времето?

- Тази награда беше наистина един стимул за мен, защото до този момент бях много критикувана. Да ми дадат този приз, за мен значеше: "О, Лия, ти си наистина на високо ниво! Наистина достигна да бъдеш една от най-добрите!" В началото не можех да повярвам, не бях осъзнала изцяло какво беше станало. Когато се върнах от световното, видях всичките ми приятели и роднини, които ме чакаха в Италия и бяха написали: "Ти си най-добрата!" Наистина беше много емоционално. Това беше един стимул за мен да стана още по-добра и да не се спра, защото не съм постигнала нищо, а да се стремя да направя нещо по-голямо.

Волейболистките на България със седмо място

Волейболистките на България със седмо място

Ето подробности