Националките по волейбол ще започнат с бели екипи мачовете си от Световно Гран При 2013. Първият е срещу домакина Китай днес от 15:30 б.в. В следващите две срещи нашите ще излязат в червено, съобщиха от волейболната ни федерация.

На техническата конференция България бе поздравена специално за дебюта си в турнира. В традиционните кратки изявления старши-треньорът Марчело Абонданца заяви: “За нас е голяма чест и удоволствие да бъдем тук. Искаме да играем добър волейбол.”

Капитанът на тима Страшимира Филипова добави: “Работихме много за този турнир. Както вече знаете, ни е за първи път и искаме да покажем добър волейбол.”

Треньорката на Китай – легендарната Джени Ланг Пинг, информира, че в отбора има 4 състезателки от Олимпиадата в Лондон и 8 нови момичета.

Свеж момент в иначе скучноватите пресконференции поднесе треньорът на кубинките Хуан Родригес. На питане на холандски журналист какво очаква от срещата между двата тима в първия ден, той отговори: “Очаквам от началото до края на мача да играем с Холандия...”

Усмивки имаше и при награждаването на по две волейболистки от всеки тим, определени като звезди от генералния спонсор на турнира. От българките бяха поканени Елица Василева и Лора Китипова – и двете от националния тим за девойки старша възраст, станал четвърти в света на първенството в Мексико през 2009 година. А усмивките дойдоха след като домакините объркаха статуетките, на които имаше изписани имената на момичета, и на сцената настана суматоха и размяна.

Лекарят на отбора ни Ренцо Кастильони увери, че нито едно от момичетата няма здравословни проблеми или с контузии.