Националните отбори на България по волейбол мъже под 17, под 19 и под 21 години, както и отборите на Левски София под 16 години ще посетят мотивационната лекция на алпиниста Нирмал Пурджа, известен като Нимс или Нимсдай. Срещата с Нимс е част от подготовката на националите ни.

17-годишните се готвят за първото си европейско първенство, което ще се проведе в Черна гора.

На другите два отбора им предстоят световни първенства. 19-годишните са европейски бронзови медалисти и за първи път ще участват на световно първенство.

Отборът под 21 години е актуален световен вицешампион и ще играе на първенството на планетата в Бахрейн през юли.

"Отборите се подготвят както физически, така и технически, за да стигнат възможно най-високото ниво. Психическото състояние на състезателите обаче е също толкова ключово, особено в спорт като волейбола, където всичко може да се промени само за няколко секунди. Затова вярваме, че среща с велик алпинист като Нимс би била изключително полезна за тези млади волейболисти", споделя съпредседателят на Левски София и вицепрезидент на българската федерация Давид Давидов.

Нимс е натурализиран британски алпинист, носител на множество световни рекорди в алпинизма. За негов най-голям успех се смята изкачването на всички 14 осемхилядника (върхове с височина над 8000 метра) за рекордното време от шест месеца и шест дни. Предишният рекорд е седем години, шест месеца и шест дни, който Нимс подобрява с цели седем години. Също така той е и първият, който достига върховете Еверест, Лхотце и Макалу в рамките на 48 часа, а през 2021 г., заедно с екип от девет други непалски алпинисти, завършва първото в историята зимно изкачване на К2.

Той идва в България за първи път, по покана на Eurospeed. Събитието ще се проведе на 8 юни от 19:30 часа в залата на волейболен клуб Левски в Garitage Park. Лекцията се провежда с подкрепата на Red Bull, чийто атлет е Нимс; XCoSports България, официални представители на Scarpa у нас, Вакон, издатели на книгата "Отвъд възможното" на Нимс в България и UniCredit Bulbank.