Волейболистките на Марица се класираха за третия квалификационен кръг на дамската Шампионската лига. Това стана по възможно най-трудния начин - след спечелването на "златен" гейм. Пловдивчанки загубиха като гости от финландския ЛП Сало с 1:3 (25-14, 22-25, 24-26, 19-25), с което точките в серията се изравниха 3-3. Според правилника на ЦЕВ в тази ситуация нито геймовете, нито точките от игра имат значение и се пристъпва към изиграването на допълнителен гейм до 15, наричан златен".

В него българките започнаха слабо и в средата изоставаха с 6-8. Иван Петков пусна на сервис Силвия Андреева и няколко нейни сполучливи отигравания и отлични атаки от втора линия на Кремена Каменова направиха обрата. Финландките рухнаха в последните разигравания, като тяхната най-добра състезателка не можа да изпрати топката до мрежата от сервис в решителната точка довела до крайното 15-12 за Марица.

Мачът започна с тотално превъзходство за българките, които спечелиха първия гейм с 25-14. Във втория те поведоха с 14-8 и решиха, че срещата е приключила. Тогава домакините с добри сервиси и самоотвержена игра в защита се върнаха и измъкнаха частта с 25-22.

Снимка 318944

Източник: LAP.bg

Третият и четвъртият гейм се играха точка за точка, но в края волейболистките на Сало успяваха да бъдат по точни и хладнокръвни. Съдийката Илария Вани също даде своя дан за обрата. Лошото беше, че нашите момичета и треньора Иван Петков се подадоха на провокациите ѝ и загубиха концентрация.

Старши-треньорът Томи Лемийканен добре беше разучил играта на пловдивчанки и за дълги периоди успя да неутрализира Кремена Каменова и Нася Димитрова. Само не беше предвидил играта на Каменова от втора линия.

Кремена все пак беше най-резултатна с 20 точки, следвана от Виктория Григорова с 11 точки, Нася Димитрова с 10 точки и Таня Петкова с 9 точки. Капитанката Радосвета Тенева се включи силно след средата на третия гейм и реализира 7 точки. За най-добра волейболистка на Марица в мача беше избрана либерото Ивелина Монова, която със своята всеотдайност не допусна отбора да падне духом в най-трудните моменти.

Марица ще играе в третия квалификационен кръг с руския Енисей (Красноярск), притежаващ няколко националки в състава си. Енисей е много по-силен отбор от Сало.

Снимка 318943

Източник: LAP.bg