Кандидатът за президент на Българската федерация по волейбол, издигнат от Инициативния комитет - Любомир Ганев гостува в предаването "Тази сутрин" на телевизия БТВ. Той сподели, че досегашния ръководител на волейболната централа инженер Данчо Лазаров може да стане почетен председател. това е длъжност залегнала в устава на БФВ, даваща голям брой правомощия, доближаващата се до тази на президента:

Нефтохимик победи Хебър с 3:1 и поведе в класирането

Нефтохимик победи Хебър с 3:1 и поведе в класирането

Във втората част ситуацията на полето на се промени много

"Имах възможност да поработя 2017-2018 г. много активно, бях изпълнителен директор на организационния комитет на световното" , сподели Ганев. "Има някои неща, които само президентът ги знае, само той ги решава. Мисля, че така е и в другите федерации. Във Футболния съюз хората отвън искат промяна, докато във волейбола самите клубове искат промяна. Те заявиха, че искат изборно събрание на 16 януари за избор на нов президент, нови членове на Управителния съвет.

Нямам никакви проблеми с Данчо Лазаров. Преди 10 дни проведохме разговор, тогава нямах идея, че ще се кандидатирам. Казах му, че той винаги е знаел какво мисля аз, че може да се направи добре за българския волейбол. В крайна сметка защо да се конфронтираме. Даже не мисля, че той ще излезе с кандидатура, а по-скоро ще направи опит да се оттегли. Има точка в устава за почетен председател на Управителния съвет, която дава огромни правомощия, на практика имаш втори президент във федерацията. Познавайки го, не вярвам да се кандидатира и 1:1 да говорим. Ще опита да повдигне някои от неговите хора в момента - Деко Григоров, Борислав Кьосев, някой от Управителния съвет, които не са минали на страната на опозицията. Аз нямам проблеми с него", добави волейболната легенда.

На официалната пресконференция на Инициативния комитет за промени в българския волейбол преди няколко дни всички присъстващи категорично се обявиха против възможността на Данчо Лазаров да бъде обявен за почетен президент на БФВ.

Резултати Суперлига сезон 2019-2020

Резултати Суперлига сезон 2019-2020

Вижте пълната програма на първенството

"Клубовете искат да има промени и в тази част. Няма нищо общо да има почетен председател, но той да не бъде със същите правомощия като председателя. Да може да бъде канен на всички мероприятия, но да не може да подписва документи. За сега това не го обмисляме. Нека да стигнем до този казус. В момента се мъчим да имаме достатъчно членове на Управителния съвет на 20 декември, а след това би трябвало да се насочи ново изборно събрание на 16 януари", продължи кандидат за президент на БФВ.

"Не беше планирана смяна. Щом толкова клубове се обединиха зад каузата да има промяна. В последната година доста неща успяха да катализират този процес и решението да има извънредно събрание, на което аз открито заявих, че е направено, за да бъда изваден от Управителния съвет, катализира процеса, защото хората казаха, че не искат всичко да става с еднолични решения, да има Управителен съвет, но той само проформа да гласува това, което вече е предварително решено. Или правим нещо, когато вече е станало и се опитваме да замажем положението, или гласуваме нещо, което няма никакъв смисъл. Федерацията е сдружение на клубове и щом те така са преценили, значи имат нещо предвид.

"Точно за това излязох с нова програма, която обсъдихме, разработихме и допълнихме с членовете на инициативния комитет, така че да отговаря на настоящите изисквания на волейбола за развитие. Да, бил съм "дясна ръка", имах пълномощия по време на световното първенство и съм там да помагам.

От 1 година и 2 месеца абсолютно никаква работа не върша. От 2012 година не сме имали изборно събрание. Тогава някои членове на УС си подадохме оставките, някои от нас бяха избрани отново, но кандидат за президент е бил само един. Едното от исканията на този инициативен комитет е да има не повече от два последователни мандата всеки ръководител на федерацията. Няма как да отречем - много положителни неща са станали, когато Данчо Лазаров беше президент. В момента се усеща, че ръководството не е така адекватно и за това се иска промяна.", завърши Любо Ганев.