Волейболната легенда и вицепрезидент на БФВ Любо Ганев коментира пред "7 дни спорт" новите правила в Световната волейболна лига. България попадна в Група А с отборите на Полша, Бразилия, САЩ, Аржентина и Франция, а според Ганев това не е проблем за българските волейболисти.

- В Световната лига вече има нова схема, по която се формират групите. Как ви се струва на вас този нов метод?
- Щом така са измислили жребия, значи ще е така, все пак има по-умни хора от нас в Международната федерация.

- Но по този начин България попада в група с най-силните отбори в този турнир.
- По-добре е да играем срещу по-силни отбори, защото само по този начин нашият отбор може да расте като отбор и да се обиграва в мачовете. Какъвто и да е жребият, ние отиваме да измъкнем максималното от всеки мач и ако може да спечелим всеки мач. Естествено, че няма да е лесно, но когато е лесно, няма мотивация.

- А според вас каква е целта на тази нова схема?
- За да измислят тази схема, явно от международната федерация са имали някаква идея защо я правят така - вероятно целят популяризиране на волейбола, всъщност не знам и аз какво целят. В крайна сметка ние уважаваме институциите. Ще играем като гости с по-силните отбори, това е един шанс да отидем на чужд терен и да покажем добра игра, а защо не и да победим.

- Така обаче по-слабите отбори са в изключително неприятна ситуация.

- Целта е да се облагодетелстват по-силните отбори, не е мислено за по-слабите в схемата. Не е толкова добре за почитателите на волейбола в България, че няма да се видят най-силните отбори, но за сметка на това тази година бяха тук всички световни сили, скоро предстои и Европейско първенство тук, така че почитателите ще могат да видят големите отбори в България.

- В България обаче ще се изиграят само два мача от Световната лига. Как ще се отрази това на БФВ?

- Ние правим всичко, което е по нашите сили за доброто на волейбола. БФВ никога не е имала проблем с подготовката и участието на отборите. Като се налага да пътуваме, ще пътуваме. Мачовете от Световната лига ги дават в цял свят и тази реклама по телевизията, така че не губим нищо от реклама. Ние ще направим всичко възможно нашият отбор да бъде най-добре подготвен, най-добре да се представи. Ние нищо не губим от тази нова схема на Световната лига. разсъждаваме дали е правилно или не, ние не можем да го променим.

- Преодолима ли е групата?
- Класират се първите три отбора, така че, ако успеем да победим в двата домакински мача, можем да продължим напред. Зависи и от формата на другите отбори, но ние ще гледаме да сме в максимална форма.