Селекционерът на българския национален отбор по волейбол за жени Лоренцо Мичели приема победата с 3:1 гейма над Полша не само като най-важната за оцеляването на тима в Лигата на Нациите и за 2023-а година, но и като етап от изграждането на отбора в цялост.

"Не започнахме добре, през първата част не успяхме да се възползваме от възможностите за атаки през центъра. Но трябваше да изчистим грешките. И трябваше да включим повече риск. Ако не играеш на предела на възможностите си, няма как да успееш. Трябва да балансираш във всеки един момент, да гониш всяка топка. Но нямахме избор. Знаехме, че трябва да спечелим на всяка цена. Показахме нашата нагласа, нашият манталитет".

"Ясно е, че напрежението се усеща във всеки момент. Но ние продължаваме да работим по изграждането на идентичност на този отбор. Мога само да поздравя волейболистките и да им кажа едно голямо Браво, защото подариха тези емоции. Важно е, че оставаме в Лигата на Нациите, защото ти дава шанс да премерим сили с най-добрите отбори, най-добрите състезателки".

Ясно е, че България в момента трудно ще се противопостави на силните състави. Но може да побеждава тези, които се борят за оцеляването си, наречени "чаланджър-съперници". "С всички отбори с "чаланджър-статут" се поздравихме с успех. Загубихме единствено един мач от Белгия. Направихме генерално нещо различно. Изграждаме нов отбор и го показахме на висока сцена, каквато е Лигата на нациите".

"В първия рунд от турнира спечелихме само един мач, но не сме спирали да работим и да изграждаме тази идентичност, за която гтворя. Благодаря на играчите и на федерацията за доверието, което ми дадоха".

България обърна Полша и запази мястото си в Лигата на нациите!

България обърна Полша и запази мястото си в Лигата на нациите!

Вижте подробности

Да, знам, че по същото време се играеше срещата Белгия - Япония и тя имаше влияние върху нашето класиране. Но още преди мача им бяхме забранили да питат какво се случва в Калгари. Бяхме се изолирали, не искахме да знаем, че такъв мач се играе. Защото това може да донесе негативни емоции".

Сега ни предстои подготовка за Свентовното първенство и това ще се случи в първата или втората седмица от август. Преди това ще има малко почивка. Ще имаме турнири в Италия и Полша и се готвим за Световното първенство", завърши Мичели.