Волейболните "лъвици" на България стартират днес участието си в турнира Лигата на нациите в Япония. Първият мач на българките е тази сутрин срещу Хърватия, като очакванията са за убедителна победа. Хърватките са директен конкурент на нашите за оставане в лигата и успехът е задължителен.

Във втората си среща в Нагоя българките се изправят срещу Доминиканската република. В групата са още съставите на домакина Япония, Германия и Нидерландия. След Япония на нашите предстои участие на турнирите в Хонгонг и Република Корея.

Всички мачове може да бъдат проследени в ефира на МAX Sport 1.

Селекционерът Лоренцо Мичели избра за турнира следния състав: Моника Кръстева, Мария Йорданова, Мирослава Паскова, Елена Бечева, Мерелин Николова, Симона Николова, Радостина Маринова, Петя Баракова, Полина Нейкова, Галина Карабашева, Мила Пашкулева, Мира Тодорова, Борислава Съйкова и Мария Кривошийска. В делегацията ни е и президентът на централата Любомир Ганев, който дръпна мотивираща реч преди отпътуването.

"Първата седмица ще бъда с вас. Всички сте един екип заедно с треньорския щаб. В колектива всеки трябва да помага на другия, за да постигнем целите си. Знаете, че няма разделение от страна на ръководството към мъжкия и женския национален отбор. Каквито условия имат едните, такива - и другите. В каквито хотели спят мъжете, в такива спят и жените. Това ще продължи, защото това е правилният начин. Аз така го разбирам.

Наградният фонд е еднакъв, отношението - също. Искам от вас да слушате треньорския щаб, да си изпълнявате изискванията. Сигурен съм, че и те ще направят всичко възможно да извлекат максимума от всяка от вас. Забавлявайте се на игрището, помагайте си, вярвайте. Вие сте и настоящето, и бъдещето на България. Естествено, някое момиче може да влезе допълнително. Ние си поставяме цели за тази, за следващата, за последващата година.

На 6 юни имаме управителен съвет, където ще гласуваме премиите. Те ще ви бъдат раздадени веднага, след като се приберете. Става въпрос за тези от миналата година. Новите нека да знаят, че всяка победа в Лигата на нациите е 5250 долара, които ще бъдат разпределени от щаба. Тя обаче ще важи само, ако останете във ВНЛ.

Всички ще искате по една седмица почивка след това. Зависи от вас. Ако сме последни, трябва да играем на чалъндж турнир. На никой от вас не му се иска това. Напънете се, покажете, каквото можете. Всички колеги от федерацията и феновете знаят, че можете много. Наясно съм, че има доста здравословни проблеми. В следващите дни ще намерим лекар, който дори да не пътува, знае какво да направи", каза пред момичетата Ганев.