Известният волейболен анализатор Димо Тонев обясни защо Велизар Чернокожев е по-добре да играе в България. Бившият селекционер на дамския национален отбор участва в предаване на телевизията Диема спорт.

Дамският Левски е на 1/2-финал за националната купа

Дамският Левски е на 1/2-финал за националната купа

"Сините" с още едно 3:0 срещу Славия

"Вярно е, че в чужбина, в Италия конкретно, има много по-добри условия. Но, когато си в един период, в който трябва да си в игра, за да израстваш, нещата са по-различни. Велизар например този период го изпусна там.

Млади състезатели, 15-, 16-, 17-годишни, които все още не са вдигнали глава, не са готови за професионалния спорт, излизат навън. За да вземат малко пари, да отидат само някъде. Там не ги доразвиват, не ги дошлифоват, а само ги използват.

Но това това трябва да се промени - дали нашата федерация да вземе решение, дали клубове да се съберат и да решат, дали е добре толкова млади състезатели да излизат навън. Да не бъдат пускани просто. По-скоро младите състезатели да направят своя избор - да излязат, когато са готови, или да излязат, но да не знаят дали ще се доразвият.

Ситуацията с Велизар Чернокожев е точно такава. В един период, в който той трябваше да направи скок в своето развитие - една година в Халкбанк, една година в Перуджа. За мен това е пропиляно време. За мен той трябваше да играе в този период, а той не игра.

Трябва да си зададем въпроса - нужно ли е неподготвени състезатели да отидат да играят в чужбина? Да, финансовият момент го има, но за един състезател е по-важно да се изгради като такъв и след това да печели пари", завърши волейболният специалист.