България загуби от Бразилия олимпийския квалификационен мач във Варна. Срещата много прилича на полуфинала на Евро 2015, когато паднахме по същия сценарий от Франция. Драмата продължи 3 часа и показа красотата на волейбола. За съжаление губещите в спектакъла сме ние.

Момчетата на Силвано Пранди имахa пълно превъзходство до последните точки на третия гейм. Тогава бразилците, верни на своя неатрактивен, но много ефективен стил успяха да се закачат. Цветан Соколов със страхотен ас донесе мачбол, но при следващото изпълнение не намери полето.

Съперниците ни си взеха лесно четвъртия гейм, като Пранди реши да съхрани титулярите ни в края му. В тайбрека започнахме по-добре, но грешки дадоха предимство на бразилците, а те нямат навик да го изпускат. Така те ще играят в Токио, а ние евентуално в европейска квалификация през януари с Франция и Сърбия и още пет отбора за едно място.

България - Бразилия, на живо
на живо

България - Бразилия 25-23, 25-19, 30-32, 16-25, 11-15

Победителят ще играе в Токио догодина

До първото техническо прекъсване в двубоя преобладаваха грешните сервиси. То дойде все пак при резултат 8-7 за българите. След него се разиграха Мартин Атанасов и Светослав Гоцев и след отлична игра в защита разликата стана 16-10.

Бразилците успяха да забавят играта и да направят няколко аса. Те успяха да приспят лъвовете и се доближиха само до точка. Сеганов избра да използва във важните точки Гоцев вместо Соколов и това доведе до спечелването на гейма с 25-23 за 34 минути.

Снимка 438196

Източник: fivb.org

Вторият гейм си приличаше с първия. В началото му Скримов се приземи лошо и трябваше да бъде сменен от Розалин Пенчев.

Нашите играеха със самочувствие и поведоха с 8-6. Отново времето между двете почивки беше много силно и разликата стана по-голяма - 16-12. Соколов беше много силен в атака, отлично допълван от Розалин. Дел Зото дори извади разпределителя Бруно, но и това не му помогна.

В края Сеганов им скри топката за 25-19. Бразилците не вярваха какво се случва.

Снимка 438195

Източник: fivb.org

Третият гейм е един най-зрелищните, които са се играли през последните години. В него българите продължиха да играят отлично, но вече бразилците вдигнаха нивото и бяха равнстойни.

Нашите водеха в резултата, но този път нямаше подем между двете технически прекъсвания. Второто дойде при 16-14, а малко след това съперниците ни поведоха в 20-21.

Те дори дръпнаха и с брей точка, но тогава публиката вдигна отбора. Българите спасяваха всичко и след ас на Цветан Соколов стигнаха до мачбол при 26-25. Цецо заложи на мощния сервис и сбърка.

Снимка 438194

Източник: fivb.org

След още няколко драматични разигравания и грешки на "лъвовете" бразилците взеха гейма с 32-30 и като на шега останаха в мача.

В четвъртата част настроението падна и южноамериканците лекичко започнаха да трупат разлика. Постепенно Пранди извади титулярите да починат и играта стана съвсем неравностойна. Така след 16-25 всичко трябваше да се решава в тайбрек.

В дългия гейм българите зпаочнаха много силно и поведоха с 4-2. Моментът беше на наша страна, но отново го изпуснахме. По една грешка на Розалин и Гоцев и ас на Лукарели направиха резултата 5-7.

Снимка 438192

Източник: fivb.org

Сеганов започна да вдига само на Соколов и бразилците се нагодиха. След един ас на Флавио, при който посрещането беше нескопосано стана ясно, че всичко е свършило.

Последните няколко точки се играха за протокола и бразилците се радваха как са спечелили един загубен мач.

В интерес на истината олимпийските шампиони можеше и да не се напрягат в този мач. Другият силен южноамерикански отбор Аржентина също си осигури квота. Така от зоната сега ще се класира за Токио един измежду Чили. Венецуела и Колумбия.

Снимка 438191

Източник: fivb.org