Доброто начало на спортната 2020-а година продължава! България победи Франция с 3-2 (25-23, 17-25, 25-22, 19-25, 15-8) в първия си мач от волейболната олимпийска квалификация в Берлин!

България - Франция 3-2: Първи мач от олимпийската квалификация в Берлин
на живо

България - Франция 25-23, 17-25, 25-22, 19-25, 15-8

"Петлите" са фаворити срещу "лъвовете"

"Лъвовете" започнаха силно и поведоха с 4-1. Тогава много силна серия направи новата звезда Жан Патри и "петлите" направиха серия от 7 точки. Тя бе прекъсната от прекрасна атака на Розалин Пенчев.

"Петлите" водеха до 16-13, но тогава след много силна игра на нашите и прекрасни сервиси на Виктор Йосифов, българите поведоха с 19-16. Геймът се завърза но нашите удржаха преднината си  до 22-19, след което "петлите" успяха да се доближат на точка след начални удари на Тонюти. Тактическо вкарване на Чернокожев на сервис донесе много важен ас и Цветан Соколов затвори гейма за 25-23.

Втората част зпочна равностойно, но впоследствие протече при пълното превъзходство на френския тим. "Петлите" поведоха с 11-7 след близо петминутен спор между Лоран Тили и съдиите. В интерес на истината френският наставник беше прав. Съперникът успя да се откъсне по-сериозно в резултата и да вземе лесно втория гейм.

В третата част на терена се появи Алекс Грозданов, а на полето остана и Мартин Атанасов, който имаше периодични включвания в първите два гейма. На площадката се завърна се и Тодор Скримов. Българите  стартираха с настроение и успяха да запазят ритъма до края, въпреки опитите на противника да се върне в играта. В ключовите моменти разликата между двата тима намаляваше, но нашите затвориха успешно частта и си върнаха предимството в двубоя след 25-22.

Четвъртият гейм отново беше изцяло за  французите. На моменти играта ставаше равностойна, но момчетата на Лоран Тили нямаха порблем да вкарата мача в тайбрек.

В решаващия гейм доминацията на "лъвовете" беше пълна. Французите печелеха точки само от сбъркани сервиси на нашите и в края вдигнаха бялото знаме. Те така и не разбраха как са загубили с 8-15..

С най-голям принос за победата беше Цветан Соколов с 23 точки, резервата Мартин Атанасов добави 15 точки, а Виктор Йосифов се отличи са 12 точки. Той беше най-добър на начален удар с 4 аса и направи 5 блокади. За съперника само Жан Патри беше на ниво и приключи с 20 точки. Със 17 точки се отчете Ървин Нгапет , но той направи много грешки във важните моменти.

Утре България се изправя срещу Недерландия в 15:00 часа. Чистата победа е задължителна. След това ще са достатъчни два гейма срещу Сърбия в сряда за място на полуфиналите. Там съперник може да ни бъде домакина Германия или европейския вицешампион Словения.

Французите останаха доволни, че са измъкнали два гейма, защото  победа срещу Нидерландия в сряда ще им гарантира място в Топ 4.