Българският национален отбор по волейбол за жени постигна изключително важен успех срещу домакините от Словакия в първия си мач от втория квалификационен турнир в група "Б" за Европейското първенство догодина, който се игра в градчето Бардейов.

Възпитаничките на Мирослав Живков постигнаха успех с 3:1 гейма (24:26, 25:20, 25:20, 25:21), като по този начин почти сигурно си осигуриха място за шампионата на Стария континент, след като досега нямат загуба в борбата за евроквотите.

Двубоят започна неприятно за българските волейболистки, които загубиха първата част с 24:26, като допуснаха да бъдат надиграни в самия край на гейма. През втората част обаче, въпреки слабото начало (0:4) отборът ни се мобилизира и успя да изравни след 25:20.

По абсолютно същия сценарий се разви и третата част, в която родните националки обърнаха резултата след четири точки пасив и в крайна сметка отново спечелиха с 25:20. В четвъртата част България успя да преодолее устрема на Словакия, чийто тим водеше с 18:15, но след поредните добри изяви на Ева Янева достигна до крайното 25:21 и победа с 3:1 гейма.

В събота от 16:30 часа наше време волейболистките ни играят с Израел, който изненадващо победи днес Португалия също с 3:1 гейма. В неделя е заключителният ни мач именно срещу португалския тим.

Стартов състав:

Любка Дебърлиева, Ева Янева, Илияна Гочева, Елена Колева, Мартина Георгиева, Страшимира Филипова, либеро - Мария Филипова