Доминик Тийм спечели финала на US Open. Австриецът направи обрат срещу Александър Зверев, триумфирайки след 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6) в Ню Йорк.

Срещата бе десета между двамата до момента и продължи 4 часа и 5 минути, като балансът е категорично в полза на австриеца (8-2).

Освен това Тийм записа четвърти успех над Зверев в турнирите от Големия шлем. За последно през 1945 година финал на US Open е обръщан от 0-2 сета, но за първи път това се случва в "Откритата ера".

Снимка 495959

Източник: Twitter

Зверев проби на два пъти подаването на Тийм и след само 30 минути игра спечели първия сет с 6:2.

Във втория сет германецът проби на два пъти австриеца и поведе с 5:1, но след това Тийм се разигра и върна един пробив и резултатът стана 5:4. Все пак Зверев стигна до пети сетбол на свой сервис и го реализира за 6:4.

Австриецът започна да играе все по-силно и след разменени пробиви в началото на четвъртата част успя да стигне до нов такъв в десетия гейм, за да спечели сета с 6:4, намалявайки изоставането си.

В четвъртия сет пък двамата печелеха подаванията си до осмия гейм, в който Тийм стигна до пробив, затвърждавайки го с гейм на нула. Така той спечели сета с 6:3 и прати срещата в пети сет.

Решителната част започна с размяна на пробиви, след което двамата печелеха подаванията си до осмия гейм.

Наоми Осака: Мислех си, че ще е много смущаващо да загубя мача за по-малко от час

Наоми Осака: Мислех си, че ще е много смущаващо да загубя мача за по-малко от час

Японката сподели чувствата си след триумф на US Open 2020

Стигна се до нова размяна на пробиви, а в 11-ия гейм Тийм взе подаването на съперника за трети път в сета и сервираше за спечелване на титлата. Зверев обаче върна пробива и вкара сета в тайбрек.

В него германецът поведе с 2-0 точки, но Тийм обърна нещата в своя полза, пропусна два мачбола при 5-3 точки в своя полза, но при третия успя и с 8-6 точки ликува в тайбрека, за да спечели титлата.

Снимка 495958

Източник: Twitter