Защитникът на ФК ЦСКА 1948 - Реян Даскалов, даде специално интервю за "Дарик" радио. Той сподели очакванията си за предстоящото гостуване на Лудогорец. Бранителят коментира и съдийството, календара на БФС и предстоящото Световно първенство.

Какво е настроението в съблекалнята, как се чувствате?

- Много добро. Отборът е в перфектно състояние. Всички сме много готини, успяваме да се разбираме. Има и конфликти, няма начин. Настроението и обстановката в съблекалнята са супер.

Мачът с Пирин миналия уикенд бе под номер 200 за теб в професионалния футбол. Как се стига до такова число? Разкажи ни някоя любопитна случка от кариерата ти и в кои отбори си се чувствал най-добре?

- Колко? От теб разбирам. Радвам се, пожелавам си още два пъти по толкова. Постига се с много труд, воля, трябва да имаш и качества, но като цяло много труд, себераздаване, отдаденост, жертви в личен план, като отношение към футбола. Трябва да работиш за себе си, за тялото си, да гледаш с какво се храниш, да спиш, да не излизаш по дискотеки и нощни барове. Със сигурност изисква много лишения този успех. Надявам се да се да съм здрав и да постигна тройно на това. В Царско село съм се чувствал много добре, както и във всички отбори. Сега тук се чувствам много добре. Може би, защото съм си вкъщи. Отборът е много силен. Никога не съм бил в толкова напреднала част от първенството в такава позиция с такива цели и може би ми е по-присърце.

Предстои последен мач за първенство за годината. Гостувате на Лудогорец, със сигурност ще бъде трудно. Какво очакваш от мача?

- Очаквам да се поздравим с успех. Надявам се да имаме късмет в някои ситуации, защото ще бъде много тежък мач, ще има положения и пред двете врати. Надявам се да успеем да реализираме нашите и в случая да противодействаме на противника по най-добрия възможен начин. Подготвени сме перфектно.

Кои са най-силните и най-слабите страни на Лудогорец от това, което сте гледали?

- Имат силни страни на всеки един пост, разполагат с невероятни играчи. В някои ситуации играят егоистично. Понякога подценяват ситуации и противници и това ще е нашият коз. Надявам се и съдийството да е добро. Участвал съм в много мачове срещу Лудогорец, в които понякога си ощетен.

През последните седмици съдийството е една от най-коментираните теми в България. Как смяташ, че се представят генерално арбитрите от началото на сезона?

- Като цяло не съм компетентен в съдийството, не искам да взимам страна, но със сигурност трябва да се гледат ситуациите по един и същи критерий. Да кажем последния мач с Пирин, коментирахме в съблекалнята, аз не съм гледал положението, но получихме червен картон и в течение на мача са настъпили и Чочев, доколкото разбрах, но тази ситуация не се разглежда. Като има две нарушения, които са неволни, но се води опасност за противника, да се накажат и двамата. Не разбирам защо го правят по такъв начин, че компенсират единия отбор, а другия го ощетяват. Не искам да вземам страна, но нека се свири по един и същи начин за всеки отбор.

Със сигурност ще завършите годината в топ 3. Това е голям скок в сравнение с миналия сезон. На какво се дължи?

- Много работа, добър колектив, добри футболисти, добър треньорски щаб, добро ръководство. Всичко това взето заедно, работещо в една посока, води до успехи.

Как виждаш битката за титлата и смяташ ли, че сте замесени в нея?

- Надявам се, нивата е дълга. Не сме назад в точките, има директни двубои с противниците пред нас. Надявам се да се развие добре за нас и ако не шампион, то поне топ 3, за да можем да се борим за евротурнирите.

Идва и Световно първенство, но вие имате ангажименти за Купата. Първо играете със Севлиево, а след това евентуално тежко гостуване в Перник или Стара Загора. Какви са твоите очаквания?

- Борим се на всички фронтове. Лично мое желание е да спечеля Купата на България. Първо трябва да се справим със Севлиево. След това отиваме на негостоприемен стадион. Надявам се да стигнем до финала и да спечелим.

Какво мислиш за календара? Намираш ли за нормално да има мачове от България по време на Мондиала?

- Смятам, че не е редно, но щом Българският футболен съюз е решил по този начин, ние ще си изпълним задълженията. Не би трябвало да ни влияе по никакъв начин, че има Мондиал и да си свършим работата по най-добрия начин.

Ще има и пауза за националните отбори. Какво мислиш за България на Младен Кръстаич и очакваш ли в бъдеще да получиш дебютна повиквателна? Все пак си титуляр в един от водещите отбори.

- Надявам се да получа повиквателна. Много желая да играя с екипа на България. Последните два мача ми направи много добро впечатление организацията. Момчетата бяха задружни, бориха се. Това е ключът. Знаем, че не се славим с кой знае колко добри футболисти, но като един колектив, като една общност, както беше срещу Северна Македония, ни чакат хубави дни.

Споменахме вече Световното. Необичайно то ще е през зимата. Какво е мнението ти по въпроса и за кого стискаш палци в Катар?

- Не съм мислил по въпроса, но да кажем за Португалия, защото съм фен на Роналдо. Четой статия, че условията ще бъдат добри, около 25-30 градуса. Надявам се да стане хубаво Световно първенство с много хубави здрави мачове, обрати. Ще гледам всеки един възможен мач.