Отложената с година лятна олимпиада може да се проведе при закрити врати, разкри за АФП президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото, обещавайки да гарантира безопасното провеждане на Игрите.

Бившата състезателка на Олимпийски игри Хашимото каза, че Игрите ще бъдат успешни само ако организаторите "напълно защитят" атлетите и жителите на Япония, и че се надява хората да бъдат "щастливи" от провеждането на събитието. Припомняме, че чуждестранните зрители вече получиха забрана да присъстват в Токио през лятото, а тази седмица решение за домашните фенове бе отложено за юни, като организаторите обясниха отлагането с нова вълна на заразени в страната.

"Може да възникне ситуация, в която да не позволим присъствието на фенове", каза тя в интервю, добавяйки, че Олимпийските игри ще бъдат успешни, само ако организаторите "напълно защитят" атлетите и жителите на Япония. Повечето японци подкрепят или допълнително отлагане на Олимпиадата или отмяна на форума, като скорошно повишаване броя на заразените доведе до извънредно положение в Токио и други части на страната. Хашимото сподели, че редуцирането броя на зрители ще намали напрежението върху здравната система. "Ако събитието се промени, мисля, че ще бъде по отношение на феновете. Това е сектор, с който можем да намалим притеснението на хората, които са загрижени за нашата здравна система", каза тя.

И щафетата с олимпийския огън е под въпрос

И щафетата с олимпийския огън е под въпрос

Очаква се около 10 хиляди души да вземат участие в събитието