Рафаел Надал не си спомня кога за последно е играл без да чувства болка. Рафа сподели как травмите са повлияли на играта и тренировките му през годините и разказа за своите взаимоотношения с големите си конкуренти Роджър Федерер и Новак Джокович, пред испанското списание Veja.

"Честно казано, не си спомням някога да съм играл, без да изпитвам болка. През последните години се случва все по-често и трябва да се научиш да живееш с това, стига да не ти пречи да играеш", започна разказа си Надал.

Рафаел Надал отказа участие в Ротердам

Рафаел Надал отказа участие в Ротердам

Заради контузия

"Трябваше да внеса доста промени в начина, по който играя и тренирам. Промених много от навиците си и тренирах по-малко, отколкото ми се искаше. Освен това подобрих сервиса и позиционирането си на корта. С времето всеки еволюира по един или друг начин", продължава той.

"Докато съм здрав и съм в състояние да играя, ще давам 100% от себе си и ще се наслаждавам на живота в тура. Това е начинът, по който гледам на нещата. В тениса винаги има какво да се подобри. С годините идват мъдростта и опитът, но в същото време нивото на физическата ти кондиция също се променя и затова трябва да отделиш повече внимание на интензитета на тренировките и мачовете. Това е нещо, което съм виждал много пъти в тениса. Най-важното е да успееш да останеш здрав възможно най-дълго", допълва първата ракета на Испания."

Стефанос Циципас с драматичен обрат срещу Рафаел Надал

Циципас с драматичен обрат срещу Надал в Австралия

Записа пробив на 0 срещу именития си опонент

"Когато кариерата ми прключи ще имаме предостатъчно време да оценим постиженията ми и да установим какво точно място заемам в историята на тениса. Никога не съм очаквал, че ще спечеля толкова много титли, така че съм щастлив и благодарен за всичко, което съм постигнал. Нямам нужда да влизам в полемиката за това кой е най-великият. Най-важното за мен е да ме запомнят първо като добър човек. Победите, титлите и емоциите също са много важни, но тези неща отминават. Това, което хората ще остане в паметта на хората, е що за човек си бил", заявява левичарят.

"Разбирам се чудесно с Роджър и Новак. С тях сме съперници само по време на мачовете помежду ни. Битката между нас е на корта и никъде другаде", завърши изказването си Надал.