Турнирът от сериите "Мастърс" 1000 в Рим дълги години беше вторият най-престижен на червени кортове. За първи път Italian Open е бил проведен през 1930 година. Постепенно заради нарастващия награден фонд в Мадрид надпреварата във "Вечния град"започва да бъде измествана на по-заден план, но засега запазва престижа си сред най-силните тенисисти.

Григор Димитров извън осмицата за Лондон

Григор Димитров извън осмицата за Лондон

Българинът разделя девето място с Джон Иснър

Григор Димитров именно в Рим успя за първи път в своята кариера да достигне до полуфинал през 2014 година. Тогава хасковлията загуби от Рафаел Надал, като преди това се справи с Едуар-Роже Васлен, Иво Карлович, Томаш Бердих и Томи Хаас.

В останалите си четири участия хасковлията има общо две победи. През 2013 той се справи с Маркос Багдатис, а през 2015 с Йежи Янович. Гришо отстъпи на Ришар Гаске през 2013 и Фабио Фонини две години по-късно.

В последните си две участия българският №1 отпадна в първия кръг. През 2016 той отпадна от новоизгряващия Александър Зверев, преди 12 месеца отстъпи пред неудобния за него Хуан Марин дел Потро. Тогава аржентинецът беше много назад в ранглистата на ATP, защото отсъства от корта заради поредната си контузия.

Рекордьор по титли в Рим е Рафаел Надал. Той е триумфирал "само" 7 пъти, което прави надпреварата малко неудобна за него на клей. Преди 12 месеца "Матадора" загуби на четвъртфинал от Доминик Тийм. На финала Александър Зверев триумфира с първия си "Мастърс" 1000. Той влиза в настоящата надпревара с титла от Мадрид, спечелена в неделя.

Интерес представлява участието на бившия №1 Новак Джокович, който преди 12 месеца загуби финала. Сега той се представя колебливо и рядко печели повече от един мач на турнир. Джокович има 4 титли в Рим и заеднос с Надал и Зверев е един от тримата бивш победители, който участва и сега.

Първият мач на Григор Димитров е утре срещу завърналия се след контузия бивш член на Топ 10 Кей Нишикори (Япония).

Снимка 356531

Източник: GettyImages