Организаторите на първия за годината турнир от "Големия шлем" - Australian Open взеха решение да се играе тайбрек до 10 точки в петия сет, когато резултатът стане 6-6.

Така Откритото първенство на Австралия се присъедини към US Open и Уимбълдън, където също има тайбрек в последната част, а единственият турнир без такова правило засега е "Ролан Гарос".

Роджър Федерер възнамерява да играе на клей през 2019 година

Роджър Федерер възнамерява да играе на клей през 2019 година

Швейцарецът пропусна турнирите на тази настилка през последните три сезона

Мнението на най-добрите за нововъведението не е еднозначно. Според някои от тях промяната е интересна, но други са против.

Световният №4 Александър Зверев беше най-остър и каза, че тази иновация изобщо не е била обсъдена с играчите.

"Изобщо не бяхме потърсени за консултация. Не мисля, че който и да било играч е бил попитан, честно казано. Не съм почитател на промяната. Имаше нещо специално в това да достигнеш до 12-10 гейма в петия сет, например. Наистина харесвам тези моменти, този тип мачове, дори да се физически тежки", сподели Зверев.

"Заради тези неща играем, но сега във всички турнири от Големия шлем, с изключение на "Ролан Гарос", ще има тайбрек, което не подкрепям", призна Саша.

Турнирният директор Крейг Тайли отвърна, че мнението на играчите е било съобразено:

"Попитахме играчите - бивши и настоящи, както и коментатори, агенти и телевизионни анализатори дали искат да играят тайбрек в петия сет и взехме решението на тази база".

Темата коментира и Кевин Андерсън, който игра подобен епичен мач през миналия сезон - на Уимбълдън срещу Джон Иснър, когато спечели петия сет с 26-24. Тчоно този двубой стана финалният повод за сходна промяна и в Англия, където тайбрекът ще бъде при резултат 12-12 гейма в петата част.

"Малко е странно, предполагам и интересно. Сега на всеки от четирите турнира от Шлема правилата ще бъдат различни. Опитват се да бъдат уникални по свое му, но не мисля, че ще има особена разлика, след като така или иначе няма да се играе до два гейма разлика", каза Андерсън.

Младата руска звезда Карен Хачанов е раздвоен:

"Не зная дали ще бъде по-лесно или по-трудно, защото в края на краищата играеш срещу опонент, не си сам на корта. За него ще има същите условия, ще важат същите правила, така че е еднакво и за двамата и няма значение дали ще се играе до 7 или 10, все същото е", коментира той.