Григор Димитров успя да победи поставения под номер 8 в схемата Денис Шаповалов с 6-3, 7-6(3), в двубой от турнира на АТП 500 в Ротердам. Той се игра в нидерландския град за пръв път от 2018г. През цялата игра Гришо не допусна спад, показа много стабилна игра и заслужено отстрани съперника си. Българинът спаси сетбол във втората част и след това да я спечели. Следващият опонент на хасковлията ще бъде Феликс Оже-Алиасим и Ян-Ленард Щруф.

В първото си подаване Григор допусна двойна грешка, а след това Шаповалов свали ретур ниско в краката му и българинът сгреши. Последва неточност от бекхенд страната за бившия №3 и канадецът стигна до два поредни брейкбола при 40-15. Блок-ретурите веднага влязоха в действие за осмия поставен, но българинът се справи с два от тях и изравни. Димитров върна самочувствието си с ас по правата и след това поведе в резултата.

В първия си сервис гейм Шаповалов също показа колебания на начален удар, допускайки две двойни грешки. При 30-30 на канадеца му се наложи да играе на втори сервис, а Григор свали топката ниско в краката му, когато опонентът бе излязъл на мрежата, и стигна до точка за пробив на свой ред. Осмият поставен се активизира и спечели размяната на бекхенди, но Димитров скоро пак имаше предимство и макар да пропусна шанса си, се възползва от още една двойна грешка на съперника. Българинът размина канадеца на мрежата и поведе с брейк и 2-0.

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО: Григор Димитров - Денис Шаповалов 6-3, 6-6
на живо

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО: Григор Димитров - Денис Шаповалов 6-3, 6-6

Двубоят започва след 20:30

Първата ни ракета не се поколеба, когато пое инициатива в сета. Той впечатли с добра комбинация сервис-мрежа, а после направи контра-пие и затвърди преимуществото си.

Форхендът на финалиста от 2018 работеше на перфектно ниво, той вкарваше дълбоки удари и усещаше точните моменти, при които да излезе на мрежата. Шаповалов не успя да го размине и отново се стигна до дюс в подаването на 20-годишния тенисист. Въпреки това 16-ият в света се справи и записа първия си гейм в срещата.

Форхендът на Григор беше неразгадаема задача за канадеца, който често дори не успяваше да отгатва посоката. Последваха два уинъра на Димитров от тази страна и той остана само на гейм от успех в сета.

Световният №22 провеждаше много целенасочено точките и винаги беше на крачка пред съперника. Канадецът изостана с 15-30, когато сервираше за оставане в частта, и бе принуден да излиза на мрежата, за да обърне развоя и да се задържи в сета.

Григор Димитров прогресира до 22-о място в света

Григор Димитров прогресира до 22-о място в света

Българинът се възползва от слабото представяне на Гуидо Пея в Кордоба

Григор допусна втора двойна грешка в мача във важен момент, но форхендът по правата отново се оказа добро оръжие. Българинът не даде шанс на опонента си и поведе в частите с 6-3.

Шаповалов подобри сервирането си непосредствено след паузата и след бърза размяна на геймове поведе с 30-0 в третия. В момента, в който обаче вкара по-лек начален удар, Григор се възползва, а след това българинът притисна опонента с дълбоки удари и изравни. Все пак канадецът се измъкна и поведе с 2-1.

И двамата започнаха все по-лесно да печелят сервис геймовете си, а Димитров, макар и да догонваше в резултата, вкарваше над 70% от началните удари в игра. Беше и много ефективен в по-късите разигравания, тъй като рискованата игра на съперника помагаше на финалиста от 2018. В определени моменти обаче агресията на Шаповалов се оказваше печеливша. Това се случи в шестия гейм, когато той натисна от бекхенд и стигна до равенство, но Григор излезе успешно на мрежата, а после взе бързо разиграване на втори сервис, за да изравни геймовете.

Григор Димитров започва в Ротедам, вижте програмата за първия ден на ATP 500

Григор Димитров започва в Ротедам, вижте програмата за първия ден на ATP 500

Българинът ще срещне Денис Шаповалов след 20:30 часа

Първата ни ракета продължи да взима правилните решения и изуми с перфектна комбинация форхенд и слайс бекхенд, която разходи съперника из целия корт. Канадецът направи две грешки и резултатът стана 4-4.

Сервирайки за оставане в частта при 4-5, Григор допусна двойна грешка в много неприятен момент и така даде сетбол на 20-годишния тенисист. Спокойствието обаче не напусна българина - той реализира перфектен сервис, последва топка в аут на Шаповалов, а нов добър начален удар остави бившия №3 в сета.

Българинът изпитваше проблеми с вкарването на първия сервис, когато за втори път трябваше да го прави, за да остане в сета. Размина опонента от бекхенд, впечатли и от форхенд страната, но допусна двойна грешка. Стигна се до 30-30, но Григор осъществи успешна акция в предни позиции и с бекхенд уинър по диагонала вкара частта в тайбрек.

В дългия гейм Димитров започна с минипробив, след като канадецът излезе неподготвен на мрежата. Скоро канадецът се върна в мача, но при 2-2 сгреши бекхенд и отново изостана. Първият начален удар на Григор се изгуби в края на втория сет, но разчиташе на другите си силни оръжия и остана на две точки от успеха при 5-2.

Скоро бившият №3 спечели дълго разиграване и поведе с 6-3. Реализира още първия мачбол и продължи напред.

Стефанос Циципас: Вече съм много по-мъдър и по-добре успявам да намирам баланса

Стефанос Циципас: Вече съм много по-мъдър и по-добре успявам да намирам баланса

"Играя седмица за седмица, вече имам опит"