България ще играе в Световна група II за "Купа Дейвис" след поражение с 0:3 от Босна и Херцеговина в Бургас.

Александър Лазаров и Александър Донски загубиха на двойки от Дамир Джумхур и Мирза Башич с 6:7(10), 3:6, а това беше третата поредна загуба за българите.

Вчера Димитър Кузманов отстъпи в три сета на Нерман Фатич, а след него Янаки Милев не можа да се противопостави на Дамир Джумхур. Така вторият мач от програмата за неделя е без значение за крайния изход и нашият отбор ще играе в по-долната Световна група II.

В първия сет българите стигнаха до брейк-бол, от който обаче не можаха да се възползват, но все пак сервираха достатъчно солидно. Стигна се до тайбрек, в който отново имаше доминация на подавачите. Донски особено блесна с четири фантастични сервиса, довели до четири директни точки.

При 5-5 супервайзърът трябваше да се намесва в спорна ситуация, отсъдена първоначално в полза на българите, но в крайна сметка протестите на Босна се възнаградиха с присъдена точка за тях. Българите стигнаха общо до два сетбола, но все на началния удар на съперника. Босненците издържаха под напрежението и след непредизвикана грешка от форхенд на Донски тайбрекът приключи 12-10.

За съжаление, вторият сет се разви значително по-рутинно в полза на Джумхур и Башич. Те осъществиха пробив за 3:1 и така и не позволиха дори брейк-бол на Донски и Лазаров. При 5:3 съответно те затвориха комфортно сета и се поздравиха с победата, правейки четвъртия мач от съперничеството само протоколен.

България със сериозен пасив срещу Босна и Херцеговина след първия ден на Купа "Дейвис"

България със сериозен пасив срещу Босна и Херцеговина след първия ден на Купа "Дейвис"

Гостите спечелиха първите два мача на сингъл