Президентът на Международната тенис федерация (ITF) Дейвид Хагърти е номиниран за член на Международния олимпийски комитет.

Утвърждаването на номинациите от Асамблеята на МОК ще се състоят на 10 януари 2020 г. в Лозана.

Номинирането на Хагърти е изключително признание на разрастването на тениса в световен план като част от стратегията за развитие на ITF 2024. Той става президент през 2015 г. и бе преизбран на позицията през 2019 г. по време на Годишния конгрес на световната тенис централа в Лисабон през месец септември.

Хагърти работи усилено с членовете на Борда на директорите, сред които е и президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков и заедно с 210-те държави членки и регионални асоциации за изпълнение на основната мисия на ITF, а именно развитие на тениса за бъдещите поколения.

Сред другите номинации са имената на председателят на ФИФА Джани Инфантино, председателят на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита  и президентът на международната лекоатлетическа федерация Себастиан Коу.

Но на предстоящата сесия на Асамблеята ще бъдат избрани само Хагърти, Инфантино и Ямашита. За номинацията на Себастиян Коу ще трябва да се изчаква, след като Томас Бах заяви, че британецът не е в състояние да разреши конфликт на интереси поради позицията си на председател на CSM Sport & Entertainment. Ролята на Коу в глобалната спортна агенция, която работи с няколко организации в Олимпийското движение, включително МОК, отдавна е преломен момент за членството на ръководителя на световната атлетика и бе определена като конфликт на интереси от Комисията по етика на МОК.

Президентът на ITF Дейвид Хагърти: Стефан Цветков е ключова фигура в Борда на директорите!

Босът на световния тенис: Стефан Цветков е ключова фигура в Борда на директорите

Това означава много за българския тенис