Бившият треньор на Григор Димитров, Патрик Муратиглу направи подробен анализ на играта на Роджър Федерер. В момента той коментира аспектите от играта на Australian Open:

Роджър Федерер се класира за 1/2-финал на Australian Open 2018 без загубен сет

Роджър Федерер се класира за 1/2-финал на Australian Open 2018 без загубен сет

Швейцарецът имаше проблеми срещу Томаш Бердих само в първата част

"В кой момент агресията става твърде много? През годините Роджър Федерер непрестанно опитва да намери отговора на този въпрос.  На тазгодишния Australian Open 75% от разиграванията в мачовете на швейцареца продължиха по-малко от 5 удара. Това е много повече в сравнение с Рафаел Надал (58%) и Марин Чилич (69%)

Сервисът на Роджър определено му помага в това отношение. Той е реализирал 81% от точките си на първи сервиз и 62% от тези на втори сервис, който от своя страна е с 5 км/ч по-бърз, отколкото беше на миналогодишния Australian Open.

Снимка 335260

Източник: GettyImages

Но това, което прави играта на Федерер наистина опасна за противника, е способността му да комбинира този сервис с последващ агресивен коментира Муратоглу.

"Това, което е още по-удивително, е способността на Федерер да принуждава опонентите си да му връщат топката по удобен за него начин след втория сервис. Това се е случило в 63% от случаите. За сметка на това Роджър вече не се чувства толкова комфортно да атакува от дълбочина. След пласиран втори сервис той е отиграл едва 16 топки зад линията на корта, от които е реализирал само 40%.

Когато обаче атакува от рамките на корта, той е реализирал 74% от точките си, а при атаките от форхенд този процент нараства до 83%. Това е причината Роджър Федерер да продължава да играе на такава висота.

Независимо от ретура на опонента, той задържа инициативата с агресивни удари при всяко отиграване. Федерер осъзнава, че на неговата възраст и при игра на такава настилка е важно да приключваш разиграванията възможно най-бързо", завърши компетентния си анализ опитният специалист.

Снимка 335987

Източник: GettyImages