Сърбинът Новак Джокович спечели Финалния турнир на АТП в Торино, след като в мача за титлата се наложи над 23-годишния норвежец Каспер Рууд със 7:5, 6:3. Джокович печели този трофей за шести път в кариерата си от осем участия, но предишната му титла от този турнир, който събира най-добрите осем тенисисти-професионалисти е от 2015-а година. Той ще получи и най-големия възможен финансов бонус - над 4 милиона долара, тъй като остана непобеден по време на целия турнир. Двамата до днес имаха три срещи, всичките завършили на големия шампион, вече балансът е 4-0.

В първия сет двамата си разменяха подаванията и решаващият пробив дойде чак в последното подаване на норвежеца. На два пъти преди това опитният сърбин имаше възможности да поведе, но Рууд спаси сервиса си при 1:1 и при 4:4. В 12-ият гейм обаче допусна обрат след 30:15 и така падна с 5:7.

Вторият сет приключи за малко над 40 минути, като в самото му начало Джокович спечели подаванията си много бързо - най-напред на 15, а след това и не даде точка на норвежеца. Решаващият момент беше в четвъртия гейм на втория сет, когато сърбинът направи пробив и поведе с 3:1. След това Рууд беше поставен под сериозно напрежение и се спаси за 2:4 и 3:5 с ас и в двата случая, тъй като сърбинът успя да се върне от 0:40 и от 0:30. В последния гейм Рууд показа защо му предричат бляскаво бъдеще. Макар и при подаване на сърбина, а и доста изостанал в резултата, той се бори до последно, давайки уникална съпротива. Предпоследната точка траеше няколко минути и предложи 36 разигравания, което все пак завърши с точка за противника му. Рууд се опита да прехвърли Джокович с парабола, но изкара топката в аут. При последвалия сервис 21-кратният шампион от турнирите в "Големия шлем" взе мача и титлата с ас.

Той беше първи в своята група, където победи руснаците Андрей Рубльов и Даниил Медведев, както и Стефанос Циципас (Гърция). Каспер Рууд също беше победител в своята Зелена група, където падна от Рафаел Надал, но пък се наложи над Тайлър Фриц (САЩ) и Феликс Оже-Алиасим (Канада) и така оглави потока.

"Финал е, един пробив беше достатъчен в двата сета. Доволен съм как играх от дъното на корта, всичко сработи чудесно и съм щастлив от представянето си. Имаше много нерви, но все пак успях да принудя Каспер да сбърка повече. Трябва да останеш концентриран през цялото време в такъв мач. Да, седем години минаха от последната ми победа тук, но това прави усещането още по-приятно. Беше един странен сезон за мене. Очаквам с нетърпение да си почина няколко седмици, защото се старах да бъда на ниво през цялото време", заяви Джокович след края на срещата.