Тази седмица (от 6 и 12 февруари) ще се проведе второто издание на най-силния тенис турнир в България - Garanti Koza Sofia Open. Освен включването на най-добрия български тенисист и номер 13 в света Григор Димитров, участие ще вземат още двама наши сътародници - Александър Лазаров и Димитър Кузманов. Последният остави отлични впечатления при предното си участие в турнира, когато взе сет и бе много близо да направи изненада срещу 96-я в света тогава литовец и дългогодишен представител на топ 100 - Рикардас Беранкис. На двойки честта на България ще отстояват Кузманов и левичарят Александър Лазов.

Снимка 274200

Източник: Личен архив

Роденият на 06.11 1997 г. Александър Лазаров пръв ще излезе в синглите от нашите представители днес, не преди 18.00 часа. Той получи "уайлд кард" за основната схема. При тегленето на жребия Лазаров попадна в долната част, където водач е вторият поставен - Давид Гофен. Сашо ще срещне в първи кръг 92-ия в света молдовец Раду Аубот. На пръв поглед, с оглед класирането на Лазаров - 599 място , би трябвало молдовецът да няма проблеми, но само на пръв поглед.

Александър играе с дясна ръка, а бекхенд играе с една ръка - като Григор Димитров. 19-годишният българин направи доста добра юношеска кариера и за година влезе в топ 600 при мъжете. Като юноша Сашо достигна до 54-о място в световната ранглиста. Той стигна финала на турнир от високата първа категория в Австрия, а на друг - от втора категория в Австрия, спечели титлата. Има няколко много добри двубои срещу бивши и настоящи номер 1, и най-големи таланти в света. През 2015-а спечели срещу настоящия шампион от Australian Open за юноши до 18 години Зомбор Пирош от Унгария със 7-5, 7-6(3). Това се случи на турнира в Австрия, на който вдига по-късно титлата. На европейското първенство до 18 години през 2015-а в Швейцария, отпадна във втори кръг от номер 1 в света при юношите Мате Валкуш от Унгария, но след тежък двучасов мач, завършил с резултат 7-6 (4) 6-4 в полза на водача в световната ранглиста тогава. В края на 2015-а Александър Лазаров взе участие на един от най-силните юношески турнири в света - "Еди Хер", където достигна до 1/8-финал, отстранявайки двама представители на топ 20 в свтеа. На 1/8-финала той срещна един от най-големите таланти в момента в света на тениса - Феликс - Оже Елиасим от Канада, който на 14 години стана най-младият тенисист в историята с победа в основната схема на турнир от веригата "Чалънджър" при мъжете. Освен това стана първи тенисист, роден след 2000 година, попаднал в световната ранглиста при мъжете. Българинът отпадна, но мачът се превръна в страхотна битка и след 6-2, 6-7(8), 6-7 (2), Елиасим продължи напред и по-късно спечели титлата.

Снимка 274199

Източник: Личен архив

Последният турнир при юношите, в който взе участие Александър е неофициалното световно първенство до 18 години - "Ориндж боул", където той стигна втори кръг. Там отпадна от друго дете-чудо - световният номер 1 тогава норвежец Каспер Рууд след мач, продължил над 2 часа и половина и завършил с 6-4, 4-6, 6-7(5) в полза на норвежеца.

През 2016-а младият българин започна редовно участието си при мъжете. Записвайки два полуфинала на "Фючърс" турнири в България до средата на годината, последвани от силен финален сезон с 1/4-финал, полуфинал и титла, отново на "Фючърс" турнири в Сърбия и по-късно полуфинал в Гърция. Това беше най-силната му година при мъжете, завършвайки 2016-а под номер 599.

Снимка 277039

Източник: LAP.bg

Димитър Кузманов е другият българин, получил "уайлд кард" за основната схема на турнира в София. Той ще има тежката задача да се изправи срещу мощния холандец Робин Хаасе, който се намира на 57-о място в световната ранглиста и от началото на година успя да запише 1/4-финал в Оуклънд, побеждавайки по пътя си Давид Ферер.

Кузманов имаше сложна 2016-а година, която започна страхотно с достойното му представяне срещу 96-я тогава в света литовец Беранкис. Кузманов загуби, но доста трудно - с 3-6, 6-2, 3-6, като мачът продължи около два часа. Последва рекордно за него класиране в световната ранглиста - 281 място и достигане до 1/4-финал на турнир от сериите "Чаланджър" в Германия. Но втората част от сезона, той получи контузия в гърба, която не му позволи да продължи страхотния първи полусезон и падна в ранглистата до 450-то място.

Снимка 229152

Източник: БГНЕС

Третият българин, който ще вземе участие на турнира в София е втората ни ракета на сингъл в момента - Александър Лазов. Той ще играе само на двойки, заедно с Димитър Кузманов. В първи кръг те ще срещнат 94-я в света на двойки уругваец Ариел Бехар и 107-ия Андрей Василевски. Двамата с Кузманов взеха участие на двойки и миналата година, като в първи кръг изиграха страхотен мач срещу поставените под номер три и по-късно станали шампиони холандци Миделкооп и Колхоф, но отпаднаха след 7-6(5), 3-6, (10-12). Мачът между Лазов/Кузманов и Бехар/Василевски ще се изиграе днес на Централня корт не преди 16.00.

В квалификациите участие взе и младият 15-годишен талант Адриан Андреев. Шампионът от младежките европейски олимпийски игри в Тбилиси, Грузия обаче имаше трудната задача, де се изправи срещу третия в схемата в квалификациите и страхотно представящ се последната година германец Максимилян Мартерер. Напрежението да играе на толкова голям корт и може би крехката възраст попречиха на Андреев да покаже на какво е способен и той отпадна след 2-6, 0-6 за 36 минути игра.

Тази година се очаква "Арена Армеец" да се напълни, най-вече заради участието на Григор Димитров. Това би трябвало да донесе допълнителен заряд и сила на Лазаров, Кузманов и Лазов.