Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в тържественото откриване на нова зала за тенис на маса в учебно-спортен комплекс "Стоянстрой" в Пловдив. Той преряза лентата на съоръжението заедно със Стоян Сариев, който е основател и собственик на комплекса.

Снимка 408332

Източник: ММС

"Пловдив, освен че е една от световните столици на гребането и българска на леката атлетика, сега ще стане най-големият център в тениса на маса. Искам да благодаря на г-н Сариев за всичко това, което прави. В най-развитите държави най-добрите и най-силните учебни заведения винаги имат изключително модерни спортни комплекси. Няма как да е по друг начин, тъй като винаги и спортът, и образованието вървят заедно. Аз мисля, че само по този начин може да се постигне балансът между духовното и физическото израстване". Това каза министър Кралев пред присъстващите в залата.

Министър Кралев и кметът на Бургас обсъдиха възможността за изграждане на нов стадион

Министър Кралев и кметът на Бургас обсъдиха възможността за изграждане на нов стадион

На срещата бяха представени предложения за съоръжение, което да отговаря на критериите за провеждането на големи международни първенства

Специалната професионална настилка на новата закрита зала за тенис на маса е изградена със средства на Министерството на младежта и спорта. Отпуснатата сума е на стойност 30 000 лв. Така залата отговаря на най-новите европейски изисквания.

Снимка 408336

Източник: ММС

"Няма нищо по-добро от това частна езикова гимназия да има такъв комплекс. Аз също съм завършил езикова гимназия във Варна. Беше ми много трудно да тренирам. Тогава се занимавах професионално с лека атлетика. Беше ми трудно, защото нямах разбирането от много от преподавателите, за да може да се съчетават учебните занимания и професионалния спорт. Това е един пример как частните капитали могат да се включват в помощ на българското образование и на българския спорт. За това нямаше как да не откликнем и да се включим в подобен проект", посочи Красен Кралев, като добави, че комплексът "Стоянстрой" е един изключително успешен проект, който дава пример на останалите градове за начина, по-който трябва да има сътрудничество между частните компании, общините и държавата.

Спортният министър пожела много успехи на всички трениращи и напомни, че спортът учи на дисциплина и как подрастващите да приемат победите и да се справят със загубите.

Снимка 408335

Източник: ММС

"Спортът ви учи на толерантност и търпение. Знаем, че Азия доминира в тениса на маса, но защо да не се поздравим с европейски успех. Първите крачки към успехите и медалите тръгват от такива зали. Ползвайте съоръжението със здраве", завърши той.

На събитието присъстваха още председателят на Българска федерация по тенис на маса Стефан Китов, Георги Титюков - заместник-кмет на Пловдив по "Спорт, младежки дейности и социална политика", зам. областният управител Петър Петров и др.

"Бих искал да благодаря на министър Кралев, тъй като съм няколко мандата председател на тази федерация и сме ходили при много министри да им предлагаме такова съоръжение. Единствено г-н Кралев още първата година ни показа, че ще съдейства и всичко това ще се осъществи. Сигурен съм, че ще излязат не само балкански, но и още европейски шампиони", каза Стефан Китов.

Снимка 408333

Източник: ММС

Собственикът на комплекса Стоян Сариев сподели, че в гимназията са тренирали едни от най-добрите спортисти в различни видове спорт.

"Миналата година в лицето на Мария Йовкова имаме и европейска шампионка по тенис на маса след 37-годишна суша. Тук тренират и се обучават балкански и републикански шампиони по плуване, тенис на корт и тенис на маса", каза той.

Учебно-спортният комплекс освен с тенис база, разполага и с възстановителен център, стая за почивка, лекции, прожекции и тактически анализи за състезатели. В този си вид базата е много удобна за провеждане на състезания и тренировъчни и предсъстезателни лагери. Кортовете са проектирани с възможност за провеждане на международни състезания. Два от откритите корта разполагат с постоянни трибуни за публика, предвидена е възможност за изграждане на временни трибуни.

Снимка 408330

Източник: ММС