Чен-Пен Хсиех (Тайпе) и Кристофър Ракунат (Индонезия) победиха Мариуш Копил (Румъния) и Мартон Фучович (Унгария) със 7-6 (5), 6-1 за малко повече от един час игра и се класираха за втория кръг на турнира по двойки на Sofia Open 2019. Победителите ще срещнат или водачите на схемата Ян-Юлиен Ройер (Холандия) и Хория Тъкау (Румъния), или Денис Молчанов (Украйна) и Игор Желенай (Словакия).

Мачът беше преместен за основната зала на "Арена Армеец", защото двубоят на българите Александър Лазаров и Александър Донски беше отменен след отказването на грузинеца Николоз Басилашвили. Така Матю Ебдън, макар и отличен играч при дуетите, ще трябва да съсредоточи усилията си само в надпреварата на сингъл.

Александър Лазаров и Александър Донски на 1/4-финал на двойки без игра

Александър Лазаров и Александър Донски на 1/4-финал на двойки без игра

Николоз Басилашвили съобщи, че е болен и приключи със Sofia Open 2019

Хсиех и Ракунат показаха, че са много интересна и екзотична двойка. Хсиех играе с лявата ръка и бие сервисите от ъглите на корта. Ракунат е като футболен вратар на мрежата и притежава не лош сервис. Той е нисък за тенисист, но това не му пречи, когато има партньор от своята страна на мрежата. Копил и Фучович очевидно са се записали за турнира при дуетите, за да могат да тренират в игрова обстановка.

Първия сет беше много равностоен и динамичен. В пет от геймовете се достигна до равенство 40-40, което във формата,  вкойто се провеждат срещите е възможност за пробив. До такъв не се стигна. В тайбрека азитците демонстрираха по-добър синхрон и спечелиха със 7-4 за 45 минути.

Втората част нямаше история. Фучович загуб сервиса си и беше пробит на два пъти. Той и Копил взеха общо 9 точки за 18 минути и отстъпиха закономерно с 1-6. На няколко пъти европейците изразяваха учудване от слабите си отигравания.