Григор Димитров победи най-великия играч в съвременния тенис - Роджър Федерер с 3-6, 6-4, 3-6, 6-4, 6-2 и се класира за полуфинал на US Open 2019. Българинът започна много колебливо, съвзе се още в първия сет и постепенно прекърши съперника си.

Гришо влезе в темпото на Федерер игра по неговия начин, но грешеше по-малко. Букмейкърите познаха само, че хасковлията ще направи повече двойни грешки. По останалите показатели Димитров ги опроверга напълно. В четвъртък българинът ще играе с шампиона от Sofia Open Даниил Медведев, който се справи с "кошмара" Стан Вавринка. За финала в неделя ще се мисли по-късно.

Хасковлията вече е минимум на 25-а позиция в световната ранглиста с 1,432 точки и вече може да мечтае за финалите на ATP в Лондон. А там има спечелена една титла.

Григор Димитров - Роджър Федерер, на живо
на живо

Григор Димитров - Роджър Федерер 3-6, 6-4, 3-6, 6-4, 6-2,хасковлията направи чудото

Швейцарецът е фаворит, но никой не пречи на българина да мечтае

Мачът започна ужасяващо. Григор беше много респектиран от Роджър и само след 6 минути изоставаше с 0-3 гейма. Пробивът стана, след като българинът трепереше на сервис и подари партията на швейцареца след двойна грешка.

Димитров се събуди и изравни играта, но Федерер е от тези тенисисти, които умеят да защитават един пробив, особено в началото, когато умората още я няма.

Така швейцарецът взе сета с 6-3 за 31 минути и създаде впечатлението, че ще постигне поредната си рутинна победа.

Но, Григор Димитров в Ню Йорк е съвсем друг човек. Пердето падна пред него и той реши да се надиграва с Роджър с неговите оръжия. Българинът предизвикваше дълги разигравания, които по-често завършваха с грешки на швейцареца.

Хасковлията стигна до първата си възможност за пробив още във втория гейм, но Федерер я неутрализира с ас. Последваха две партии на нула и гейм за Григор, спечелен агресивно в стил "Федерер".

Всички резултати от US Open 2019
Обновена

Всички резултати от US Open 2019

Григор Димитров достигна до 1/2-финал след победи срещу Андреас Сепи, Камил Майхржак, Алекс де Минор и Роджър Федерер и отказване на Борна Чорич

И тогава дойде партията, която даде начало на чудото. Григор спечели оспорвано разиграване и форсира три грешки на швейцареца след отлични ретур. Роджър разбра, че мачът няма да е бърз за него.

Хасковлията затвърди лесно, даде бърз гейм и отново се притесни. Вместо да затвори сета, той подари брейк на Федерер след двойна грешка и удължи излишно частта.

Снимка 441285

Източник: GettyImages

Този път кризата беше кратка. Каквото и да  си е мислел свикналият да мачка в такива ситуации Федерер, то се оказа погрешно. Григор пласираше хубави ретури и подобно на мача си с Де Минор, караше съперника си да се чуди какво да прави и да греши. Сетът беше затворен с нов пробив и всичко започна отначало след 70 минути игра.

Роджър върна първия си сервис в началото на третата част. На Григор му беше малко по-трудно и трябваше да спасява три точки за пробив в петия гейм. При първата имаше малко късмет, но след това беше много точен и се измъкна накрая с ас.

Федерер успя да пробие за 4-3 по познатия начин - с двойна грешка на Григор. Така третият сет заприлича на първия. Все пак хасковлията достигна до две брейк точки, но лоши преценки и хубави сервиси на Федерер ги неутрализираха.

След последния слаб сервис гейм за Григор в мача се стигна до четвъртия и последен пробив за Роджър. Сетът приключи за 38 минути. 6-3 за швейцареца.

Снимка 441284

Източник: GettyImages

Димитров започна ударно следващата част и веднага проби. Това му даде огромно самочувствие и той започна да доминира.  Федерер вече само се надяваше на криза в играта на хаковлията, но тя така и не се появи.

Роджър печелеше по-трудно подаванията си, а Григор вече се забавляваше. Седмият гейм се оказа най-дългия и зрелищен в мача. В него имаше 22 разиграни точки. Федерер го спечели, но се разбра, че няма да издържи дълго така. Димитров достигна до 7 възможности в дългата 12 минути партия. В нея имаше страхотни отигравания и на двамата, но за малко не се достигна до нов брейк.

Димитров имаше известни пробелми в следващия гейм, но беше много солиден и не допусна изненада. В затварящата партия имаше леки колебания в играта на българина. Той допусна изоставане с 0-40 и трябваше да спасява пет точки за пробив. Стори го, взе частта и на практика спечели мача.

Снимка 441283

Източник: GettyImages

Роджър Федерер извика физиотерапевт и отиде в съблекалнята за процедурата. Каквото и да са правили там, то но не помогна на легендарния тенисист.

Григор загряваше сам на корта и натисна много веднага. Федерер беше колеблив и допусна пробив след сгрешени разигравания.

От тук до края на срещата стана ясно, че победител ще бъде Григор Димитров. Той сервираше безупречно и постоянно пускаше минаващи покрай излизащия напред Федерер. Без тези излизания играта на швейцареца изцяло се губи.

След още няколко минути резултата стана 4-0 и най-верните феновете на Федерер се обезкуражиха. Григор вече не се притесняваше от нищо.

Снимка 441286

Източник: GettyImages

В края на срещата българинът направи това, което неговият съпериник практикува от 20 години. Почина си два гейма и сервира безапелационно в своите.

Григор Димитров вдигна победоносно ръце, а Роджър Федерер трябваше да се изниже тихо от корта.

Снимка 441277

Източник: GettyImages

Тук идва въпросът, контузен ли беше Роджър Федерер в петия сет? Според мен, не. Просто годините си оказаха своето влияние и швейцарецът нямаше отговор на играта на Григор.

Точките в мача са 139 на 135. При посрещане разликата е по-голяма - 51 на 42. Непредизвиканите грешки са 41 на 60, а уинърите 35 на 40. Асовете са 6 на 6. Двойните грешки на Григор са 7, с които даде три от четирите пробива. Федерер само веднъж в края на мача сбърка два последователни сервиса. По този показател букмейкърите бяха изключително прецизни.

Григор спечели 21 от 40 разиграни точки на негов втори сервис. Федерер стори това 28 от 56 пъти. Григор Димитров вкара с три повече първи подавания макар, че тук процентът на ефективност е равен - 74.