"Благодаря ви, че дойдохте и се надявам, че се насладихте на играта" - каза Мирза.

Квалификантът Мирза Башич спечели Sofia Open 2018.  Босненецът се наложи в зрелищен финал над румънеца Мариуш Копил със 7-6(6), 6-7(4), 6-4. Повече от 8 хиляди зрители станаха свидетели на агресивна и оспорвана игра.

Башич е вече е под №76 в света, след като в началото на надпреварата беше №134. Той спечели 7 мача. Босненецът спечели първа титла от ATP в кариерата си. Той наследи на трона българския №1 Григор Димитров. Двата му загубени сета бяха от Александър Лазов и на финала.

Копил също направи забележителен прогрес и изравни най-доброто си постижение №74.

Първият гейм продължи малко повече от 1 минута. Башич се смути при първия си сервис, но успя бързо да изравни. В третата партия босненецът достигна до три точки за пробив. Копил отрази първите две, но сбърка в мрежата и брейкът за Башич стана факт след 6 минути игра.

В петият гейм отново можеше да се стигне до брейк, но силните сервиси на Копил обърнаха резултата.

Румънецът върна пробива в последния възможен момент за 5-5. Той стигна до тройна точка за брейк. Башич не можа да вкара втория си сервис при последната възможност и сбърка при разиграването.

Закономерно се стигна до тайбрек. В него Копил дръпна с 4-1, но като вчера, Башич се върна и след две грешки на съперника си взе сета с 8-6 за 47 минути. Точките бяха 41-39.

Снимка 339610

Източник: LAP.bg

Копил проби в първия гейм на втпроя сет, след като успя да пласира хубави ретури на силния първи сервис на съперника си.

Последваха силни сервиси геймове. Башич огледално на първия сет се спаси в последния момент с пробив за 5-5. Босненецът успя да разбие играта на Копил на мрежата и пусна страхотни минаващи.

Във втория дълъг гейм на мача румънецът, притиснат до стената беше много по-добър и след още 50 минути се стигна до трети сет.

Снимка 339611

Източник: LAP.bg

Третата част продължи в същото русло. Двамата сервираха страхотно, особено Копил. Но Башич отгваряше с по-технична и точна игра при дългите разигравания.

Пробивът стана в деветия гейм. Копил спаси две брейк точки със сервис, но после направи двойна грешка и се притесни. Башич натисна и поведе с 5-4.

В последния сервис гейм Копил опита някаква съпротива, но трябваше да преклони глава след 4-6  за 2 часа и 17 минути.

Бразилецът Карлош Бернардеш спази традицията и ръководи финала много точно и безпристрастно.

Снимка 339608

Източник: LAP.bg