Квалификантът Йозеф Ковалик спечели словашкия сблъсък срещу Лукаш Лацко и стана първият четвърфиналист на Sofia Open 2018. Мачът се игра в помощната зала на "Арена Армеец" и завърши при резултат 6-4, 2-6, 7-5, като премина през серия от обрати.

В първият сет се изиграха два много дълги гейма. Лацко отрази две точки за пробив в третия, а в десетия нещата се обърнаха и Ковалик загуби подаването си след третата възможност и общо 14 разигравания.

Всички резултати на Sofia Open 2018

Всички резултати на Sofia Open 2018

Схемата е за 28 тенисисти, като четирима прескачат първия кръг

Противно на очакванията Ковалик не се предаде и с два ранни брейка бързо натрупа преднина от 4-0 във втората част. Йозеф можеше да пробие още веднъж в седмия гейм, но тогава Лацко се опъна, спаси три сетбола и си взе подаването след 16 разигравания. Веднага след това Йозеф беше безапелационен и затвори частта на нула след 6-2 за 32 минути.

Третият сет беше много драматичен. Лацко проби за 2-0 и контролираше нещата, достигайки до сервис гейм за мача при 5-3. Той имаше мачбол, но Ковалик го спаси и дори успя да върне пробива.

Това пречупи Лацко и след още един брейк за 6-5 Ковалик завърши обрата. В последния гейм на мача драмата беше пълна Лукаш имаше две възможности да се спаси и да прати сета в тайбрек, но Йозеф реализира първия си мачбол и затвори срещата след 2 часа и 9 минути игра.

Ковалик ще играе следващия си мач в петък срещу победителя от двубоя Адриан Манарино - Маркос Багдатис. Това ще бъде пети двубой в турнира на стартиралия от квалификациите словак.

Снимка 338905

Източник: LAP.bg