Новак Джокович успешно обжалва анулирането на визата му за влизане в Австралия преди Australian Open, но участието му в бъдещи турнири от Големия шлем е под въпрос, съобщи "Манчестър ивнинг нюз". Премиерът на Великобритания Борис Джонсън коментира противоречията около тенис звездата, намеквайки, че може да се наложи да бъде ваксиниран, за да играе на Уимбълдън.

Сръбският ас попадна на страниците на пресата в Англия, след като влизането му в Австралия за Australian Open беше блокирано, като правителството анулира визата му и заяви, че не е изпълнил критериите за освобождаване от ваксинация. Това бе причината Джокович да бъде депортиран, но в понеделник той успешно спечели обжалването срещу решението в съд в щата Виктория.

Има сериозни съмнения дали той ще може да участва в други турнири от Големия шлем тази година - включително Откритото първенство на Франция и Уимбълдън.

Сръбският премиер критикува Джокович

Сръбският премиер критикува Джокович

"Никой не може да нарушава правилата"

Министър-председателят Джонсън намекна, че Джокович и всички други неваксинирани спортни звезди, които искат да пътуват до Обединеното кралство за турнири като Уимбълдън, може да нямат право да преминат границата. "Вижте, мисля, че е важно австралийските власти да направят свои собствени разпореждания за влизане в страната и престой", каза още Джонсън, цитиран от "Труд", на въпрос дали Джокович ще бъде спрян за влизане във Великобритания за Уимбълдън.

Френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано, че всички спортисти трябва да бъдат ваксинирани и засили натиска върху хората във Франция без ваксинация, ограничавайки възможността им да присъстват на публични събития.